Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Vechtende Kalkoenen

Kunstwerk Vechtende kalkoenen. Onthuld door wethouder Ulbe de Boer op 10 maart 1989. Kunstenaar: Theo Mulder (1928-2017). Geschenk van de Rabobank. Op dezelfde dag onthuld als 'De Stier'.

  • Kunstwerk Vechtende kalkoenen. Onthuld door wethouder Ulbe de Boer op 10 maart 1989. Kunstenaar: Theo Mulder (1928-2017). Geschenk van de Rabobank. Op dezelfde dag onthuld als 'De Stier'.
    52.2965210991 4.90324897036
    • Kunst

Klik hier voor meer foto's....

Het Kampje t.o. Rabobank
Ouderkerk aan de Amstel

Tegenhanger

Het kunstwerk Vechtende Kalkoenen is gemaakt door kunstenaar: Theo Mulder (geb. Haarlem 1928 - overl. Laren 8 maart 2017). Onthuld door wethouder Ulbe de Boer op 10 maart 1989. Geschenk van de Rabobank. Het beeld werd op dezelfde dag onthuld als 'De Stier'. Ulbe de Boer legde de keuze van de Kunstaankoop-adviescommissie van de gemeente na afloop van de huldiging als volgt uit: "De vechtende kalkoenen zijn op Het Kampje een mooie tegenhanger
van het meer abstracte beeld 'De Balling'.
Zo is er voor elk wat wils."
Het kunstwerk verbeeldt twee om elkaar heen draaiende kalkoenen, die met gespreide staarten en de borst tegen elkaar aangedrukt staan. De een heeft de vleugels uitgeslagen, de ander gesloten. Het beeld is een afgietsel van het oorspronkelijk werk dat Theo Mulder in 1965 in opdracht van de gemeente Utrecht maakte. Andere versies van dit beeld staan in Haarlem, Den Helder en Uithoorn.

De kunstenaar

Theo Mulder volgde een opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij was leerling van de bekende kunstenaars Mari Andriessen (met wie hij ook een atelier deelde) en Piet Esser. Als onderwerpen voor zijn kunstwerken geeft hij de voorkeur aan alledaagse dingen, dieren, religieuze voorstellingen en vrouwenfiguren. De ontwerpen van Theo Mulder komen veelal uit zijn directe omgeving: Boeren, vechtende hanen en rotganzen. Het zijn allemaal onderwerpen die onverbrekelijk verbonden zijn met het leven op het platteland. Behalve beeldhouwer was Mulder ook fotograaf en vogelaar. In 1963 besloot een kleine groep beeldend kunstenaars, uit onvrede met het falende kunstonderwijs in Haarlem een eigen 'schooltje op te richten dat de naam Academie '63 meekreeg. Om verwarring met 'echte' academies te voorkomen werd de naam enkele jaren later veranderd in Ateliers '63. De Ateliers was een vooruitstrevende kunstopleiding in Haarlem. Mulder was medeoprichter van Ateliers '63. Naast Mulder behoorden Mari Andriessen (beeld van Ing. Lely aan de Afsluitdijk en kopie in Lelystad), Nic Jonk (o.a beeldhouwwerken in Emmeloord en Lelystad), Ger Lataster en Wessel Couzijn tot de oprichters.

Theo Mulder overleed op 8 maart 2017 op 88-jarige leeftijd. In de NRC van 1 & 2 april 2017 publiceerde Arjan Schreuder een korte necrologie onder de titel: 'Geduldig op zoek naar het paradijselijke'. Daarin komt ook Mulder's thematiek aan de orde. Zelf zegt hij daarvan: '... de onvervulbaarheid van de liefde, de hunkering naar paradijselijke liefde en ook wel de merkwaardige levensdrift van mensen en dieren die uiteindelijk toch allemaal op weg zijn naar de dood'.

 
Share |
gearchiveerd onder: