Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Het Verlangen

Het Verlangen is een beeldengroep van kunstenaarsduo Berkman en Janssens, in 2008 speciaal gemaakt voor de NS. Het staat langs de Holterbergweg in Duivendrecht. In 2019 is het werk verplaatst.

  • Het Verlangen is een beeldengroep van kunstenaarsduo Berkman en Janssens, in 2008 speciaal gemaakt voor de NS. Het staat langs de Holterbergweg in Duivendrecht. In 2019 is het werk verplaatst.
    52.3205012056 4.92839579099
    • Kunst

Klik hier voor meer foto's....

Holterbergweg
Duivendrecht

Beeldengroep

De beeldengroep 'Het Verlangen' staat langs de Holterbergweg bij Duivendrecht. Het kunstwerk verwijst naar verschillende stadia van het menselijk verlangen.
Het werd in 2008 speciaal voor deze spoorzone in transitie gemaakt door kunstenaarsduo Berkman en Janssens,
in opdracht van de Nederlandse Spoorwegen. De beeldengroep geeft een mooie verlevendiging van de Holterbergweg. Het werk stond vroeger aan weerskanten van de Holterbergweg. Het werk is in september 2019 verplaatst richting Buitensingel vanwege de aanleg van
een nieuw kruispunt.

Kunstenaarsduo

De titel 'Het Verlangen' verwijst naar verschillende stadia van het menselijk verlangen. De aap verwijst naar lust, de keizerskroon naar schaamte, de hond naar trouw. Van 1997 tot 2010 vormden Margot Berkman en Eline Janssens een kunstenaarsduo. Het artistieke coöperatief realiseerde meer dan 20 opdrachten in de openbare ruimte. Met de afronding van het monumentale parkbeeld 'A mon seul Désir' in 2010, het afscheidscadeau van Annie Brouwer, voormalig burgemeester van Utrecht, besloten zij ieder hun eigen weg te gaan om zichzelf in een solocarrière verder te ontplooien. De nieuwe opstelling is gemaakt door Margot Berkman.

NS kunstwerken

De NS streeft ernaar om de stations en de stationsgebieden door de plaatsing van kunstwerken tot aantrekkelijke omgevingen voor bezoekers te maken. Meer beeldengroepen uit deze serie staan in de openbare ruimte van Delft, Bleiswijk en Utrecht. De sculpturen zijn gemaakt van plaatstaal en variëren in hoogte van 2,5 tot 4 meter.

 
Share |
gearchiveerd onder: