Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Goes' Kolen

De ijzeren palen waren onderdeel van het smeedijzeren toegangshek van Goes Kolen aan de Rijksstraatweg. In het hek was een stralende zon met de tekst "Goes Kolen, alleen de zon is beter'. Het hek was gemaakt bij de smederij Bieshaar Schuttel en Co. Het terrein heette jarenlang, ook na sluiting van de kolenhandel, "Het land van Goes".

  • De ijzeren palen waren onderdeel van het smeedijzeren toegangshek van Goes Kolen aan de Rijksstraatweg. In het hek was een stralende zon met de tekst "Goes Kolen, alleen de zon is beter'. Het hek was gemaakt bij de smederij Bieshaar Schuttel en Co. Het terrein heette jarenlang, ook na sluiting van de kolenhandel, "Het land van Goes".
    52.3274909102 4.93910622436
    • Kunst

Klik hier voor meer foto's....

Rijksstraatweg bij Kruidenommegang
Duivendrecht

Alleen de zon is beter

Deze robuuste ijzeren palen waren onderdeel van het smeedijzeren toegangshek van Goes Kolen. Het zijn afgekeurde gascilinders van de AGA. Het hek sloot het bedrijf af van de openbare weg. In het hek was een gele stralende zon afgebeeld met de tekst "Goes Kolen, alleen de zon is beter'.

Spoorbaan

De zon op het hek had een gele stralenkrans en het hekwerk was voor het overige blauw. De vader van Kees Bieshaar maakte het hek bij de plaatselijke smederij fa. Bieshaar Schuttel en Co. Goed is nog te zien waar de ophangpunten en de bevestigingshaken van het hek gezeten hebben. Het terrein van Goes lag aan de goederen spoorbaan, waar de kolen zo vanuit de goederenwagons konden worden gelost. Het hek was bedoeld voor het afsluiten van het Goes terrein, dat zeer lang en breed was. Achter het hek was een paadje en meer naar achteren de loodsen met de kolenopslag. Het terrein liep een heel eind door, in de lengterichting langs de huidige busbaan. Ongeveer halverwege, ter hoogte van de kinderopvang, begon de kolenopslag.

Land van Goes

Het terrein langs het weidegebied heette jarenlang, ook na sluiting van de kolenhandel, "Het land van Goes" en was speelterrein voor de jeugd. Toen het huidige appartementscomplex gebouwd werd, moesten die palen blijven staan; zij waren te diep verankerd om te verwijderen. Bij de bouw van de flats op de hoek Kruidenommegang is het een bewuste keus geweest om deze palen te laten staan en het tuingebied af te werken met bielzen om het Goes terrein in gedachten te houden. Nu staan de historische palen in de tuin van de Vereniging van Eigenaren.

 
Share |
gearchiveerd onder: