Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

.

Sections

Welkom

Tweede, herziene druk

Na de succesvolle en in korte tijd uitverkochte eerste uitgave (2007) van Ouder-Amstel. De Oostkant van de Amstel in de stroom van de tijd verschijnt 20 april de tweede herziene druk in een bijgewerkte editie met veel nieuwe illustraties.

De uitgave wordt gepubliceerd in samenwerking met de gerenommeerde historische Uitgeverij Verloren (Hilversum).

Het boek beschrijft de historie, economische, sociale, religieuze en culturele ontwikkeling van Ouderkerk aan de Amstel, Duivendrecht en De Waver, die de gemeente Ouder-Amstel uitmaken, en hun mooie omgeving, monumenten, natuurgebieden en polders, de Oostkant van de Amstel.

Meer dan duizend jaar oud

Dit Ouder-Amstelse verleden is meer dan duizend jaar oud. Ouderkerk geldt als de oudst bewoonde plaats in Amstelland. De fundamenten van een Romaanse kerk onder de huidige Amstelkerk en de afbeeldingen van een dertiende-eeuwse gotische kerk getuigen daarvan.De regio en vanaf de dertiende eeuw met name Amsterdam hebben in de stroom van de tijd grote invloed gehad op de plaatselijke gemeenschap. Ondanks de verstedelijking van de omgeving in de tweede helft van de twintigste eeuw heeft Ouder-Amstel zijn landelijke karakter behouden.
De Joodse begraafplaats Beth Haim is een van de oudste van Europa (1614) en bijna 4 ha groot. Op dit terrein mag al meer dan vier eeuwen niet gebouwd worden, waardoor het dorpscentrum nog een groen karakter heeft. Wellicht stond op deze locatie het kasteel van de Heren van Aemstel.  

Vanaf 20 april beschikbaar bij Uitgeverij Verloren

Auteur: Peter van Schaik
Prijs:   €20,00  (incl. verzendkosten in Nederland)
Titel: Ouder-Amstel. De Oostkant van de Amstel in de stroom van de tijd
Omvang: 152 pagina´s, full colour
Publicatie: april 2022
ISBN: 9789087049805

 

Nieuwste Speuren en Ontdekken

In december is nummer 130 van het Historisch Nieuwsblad voor Ouder-Amstel uitgekomen met weer een variatie van interessante artikelen.

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Ouder-Amstel een stuk kleiner werd in oppervlakte. De gemeente Amsterdam kreeg toestemming om delen van en enkele gemeenten in hun geheel te annexeren. Ruud Siekerman zocht het uit.

Droge voeten, tentoonstelling in Museum Amstelland, wordt warm aanbevolen door Willemies van der Velden en Anneke Boomars schets een beeld van een achtkantige Ronde Hoepmolen.

Paul Hiel van de werkgroep archeologie schrijft over het belang van metaaldetectie en vondsten in Ouder-Amstel.
In de rubriek moNUmenten praat Alex de Boer ons bij over actuele ontwikkelingen.
Ton van Noorden completeert de historie van de Eben Haëzerschool aan de Amstelzijde en vraagt aandacht voor de intochten van Sinterklaas in Duivendrecht.

Leden kunnen zich verheugen op een mooie aflevering van Speuren en Ontdekken.

Niet-leden kunnen dit nummer in Museum Amstelland of de plaatselijke boekhandels kopen voor € 7,50
Bestellen kan door een mail te sturen naar wolfaems@xs4all.nl of het contactformulier op deze site in te vullen.

 

Wat verdween uit Duivendrecht

door de aanleg van het spoor, de metro en de VenserUitreiking eerste exemplaar van Speuren & Ontdekken 128, foto: Piet de Boer
v.l.n.r. Ans Quirijnen (St. Oud-Duivendrecht), Willy Brinkman, secretaris HV, Wim Welling, mede-auteur S&O 128 en Ruud Siekerman, eindredacteur S&O

We stonden zaterdagmiddag om kwart voor drie bij de Urbanuskerk voor de ingang van het metrostation Duivendrecht. Het regende. Maar onder de paraplus, onder de afdekking van de fietsenstalling en onder de hoog zich boven de grond uitstrekkende betonnen metrobaan stonden we met zijn vijven droog. We hadden nou eenmaal afgesproken dat we hier onze feestelijke bijeenkomst zouden houden en het zou kinderachtig zijn om dan op het laatste moment af te zeggen. Het werd ook feestelijk. Met veel plezier kon namens de redactie van Speuren en Ontdekken, het historisch nieuwsblad van Ouder-Amstel, aan Ans Quirijnen - secretaris van de stichting Oud-Duivendrecht – het eerste nummer van een nieuwe uitgave over de geschiedenis van Duivendrecht overhandigen. De Titel: Ook dit was Duivendrecht – wat verdween voor de aanleg van het spoor, de metro en de Venser.

In die nieuwe uitgave wordt over de geschiedenis geschreven van een stuk van Duivendrecht dat sinds de jaren zeventig niet meer bestaat. Duivendrecht werd zijn zuidelijk gedeelte ontnomen – zoals een stuk van de Rijksstraatweg, de Ouderkerkerlaan, de Diemerlaan, de Abcouderstraatweg, met alle bebouwing die daar langs stond, neem bijvoorbeeld het Bijlmer Fort, het Willibrordus gebouw, bakkerij De Hoop, slagerij Van Walbeek en boerderij Strandvliet, om maar iets te noemen. Het stond allemaal in de weg voor de aanleg van de bebouwing in de Bijlmermeer, in de weg voor de bouw van een nieuwe spoorbaan en een nieuw treinstation, in de weg voor de aanleg van de metrolijn Amsterdam-Gaasperplas.

Een aantal historici, redactieleden van S&O en (oud-)Duivendrechters kwam maanden geleden bij elkaar en besloot om een en ander over dit verdwenen gebied uit te zoeken en herinneringen van oud-bewoners op te tekenen.

Nu er een gedrukte uitgave van meer dan 80 pagina’s en zo’n 150 afbeeldingen ligt, kunnen we zeggen dat die opzet geslaagd is. Een prachtige weergave van een verdwenen werkelijkheid. De uitgave is verschenen als themanummer van het blad van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel. De gemeente Ouder-Amstel en de Stichting Aemstellant droegen in de financiën met een subsidie bij.

Ans Quirijnen nam het eerste nummer met genoegen in ontvangst en toonde zich erover verheugd dat in de publicaties van Wolfgerus steeds meer aandacht aan Duivendrecht werd geschonken.
Kunnen we dat uitleggen als een onverholen oproep om lid te worden van Wolfgerus? Feit is wel dat aan de ketting van publicaties over de geschiedenis van Duivendrecht weer een prachtige parel is geregen. Als verrassing had Ans een feestelijk drankje geregeld bij de voorzitter van de stichting Vrienden van Duivendrecht, Niek Heering. Daar konden we, droog, nog een poosje verder praten over onze betrokkenheid bij het bijzondere verhaal van dit stuk verdwenen Duivendrecht.

Het blad is bij Vivant Diana op het Dorpsplein in Duivendrecht en bij Sprey in Ouderkerk voor € 10,- te koop, of bij de Historische Vereniging Wolfgerus te bestellen via wolfaems@ xs4all.nl. Ook kunt u lid worden voor slechts € 22,50 per jaar. U krijgt dan na inlevering van uw aanmeldingsformulier het nr. gratis automatisch toegestuurd of bezorgd. Doe mee met de geschiedenis van Ouder-Amstel – Duivendrecht, Ouderkerk, Waver.
 

Holocaust literatuurprijs

Op 10 mei jl. is voor de eerste keer de Holocaust literatuurprijs uitgereikt.

Eén van de kanshebbers was "Joodse inwoners van Ouder-Amstel 1900-1950" geschreven door Ruud P. Siekerman en uitgegeven door de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel.

De winnaar van de Holocaust Literatuurprijs 2020 is geworden Guida Joseph met "De Rode Draad".
Juryrapport:
Dit boek is zowel graphic novel als uitgave van de herinneringen uit het kamp van Guida Josephs vader. Het is een poging de vader en zijn verleden te naderen én ermee af te rekenen, het is doordrongen van humor en lichtvoetigheid zonder de gruwelen te verzwijgen of te verbloemen. Familiefoto’s en bijna lieflijke aandoende tekeningen van SS’ers worden afgewisseld met een recept voor Reibekuchen. Nooit verliest Joseph haar prioriteiten uit het oog, maar ze is er zich altijd van bewust dat leven en overleven uit banaliteiten en vulgariteiten én hogere honing bestaan. Daarmee dringt het alledaagse leven zelf en de genocide het hoofd van de lezer binnen.

Niet eerder zag de jury zo’n geslaagde en met zoveel liefde bijeengesprokkelde melange van memoires, stripverhaal, familiegeschiedenis met foto’s en historisch overzicht van het leven van één specifieke overlevende van de Holocaust ineen.
In het kamp begon de dood bij de voeten, berichtte Primo Levi.
Joseph laat zien dat het leven na de dood in het kamp begint en eindigt met de stoelgang: ‘Mijn vader had een tijdje last van zijn ontlasting. Hij had moeite met poepen en daar dronk hij speciale kruidenthee voor. Dat deed hij heel precies: een dag wel en een dag niet. Wat hij ook heel precies deed was het bijhouden van die ontlasting. Dat deed hij op een kunstkalender met grote lege vierkantjes. Op die manier wist hij precies wat en wanneer hij poepte. Een overzicht van met trillende hand getekende drollen.’ Guida Josephs boek is naast het bovengenoemde het ontroerend verslag van een dochter die beseft dat het meest exacte wat ze van haar vader weet misschien wel zijn met trillende hand getekende drollen zijn.

Het gehele juryrapport over de winnaar en de drie eervolle vermeldingen is te lezen op de website van Stichting Grunberg

Helaas heeft "Joodse inwoners van Ouder-Amstel 1900-1950", geschreven door Ruud P. Siekerman en uitgegeven door de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel, niet gewonnen. Desalniettemin is het een zeer gedegen en lezenswaardig boek dat gelukkig nog te koop is bij onze Vereniging, bij Boekhandel Sprey in Ouderkerk, bij Boekhandel Blankevoort in Amstelveen, bij Vivant Diana in Duivendrecht, De Stadsboekwinkel in de Vijzelstraat en het Joods Historisch Museum in Amsterdam.

Terug naar Amestelle: 


Archeologisch onderzoek kerkheuvel Ouderkerk

 

Speuren en Ontdekken nummer 125

“Vervolging, Verzet, Vrijheid”

Wat valt er allemaal te lezen in dit dubbeldikke nummer (meer dan 80 pagina's)? Een paar rubrieken, zoals Dezelfde plek …, De eerste steen van ..., en moNUment, hebben alle drie een onderwerp dat in 1940 - 1945 speelde. Er werd bestuurd, er werd gebouwd en er werd gewoond. U kijkt na lezing beslist met een andere blik naar de besproken plekken in Ouder-Amstel. Veel persoonlijke geschiedenissen komen aan bod. Veel van dit nummer wordt ingenomen door verhalen over slachtoffers die in de oorlog het leven verloren. De schrijvers zijn er samen met de redactie in geslaagd een gevarieerd blad te maken over een bijzondere tijd die gelukkig ver achter ons ligt.

================       ================        ================       ================ 

Joodse Inwoners Ouder-Amstel 1900-1950

Niet eerder werd zo uitvoerig het verhaal verteld over onze Joodse medeburgers in de Tweede Wereldoorlog.

Wanneer kwamen zij er wonen? En hoe ging het daarna met ze? Hoe liep het af? De geschiedenis van de Joodse inwoners van Ouder-Amstel (Duivendrecht-Ouderkerk-Waver) is nog niet eerder geschreven. In de jaren dertig kwamen veel Joodse vluchtelingen uit Duitsland naar Ouder-Amstel. Op verschillende plekken in de gemeente vonden zij onderdak maar vooral in Duivendrecht. Bijna alle joodse inwoners werden in de oorlog gedwongen naar Amsterdam te verhuizen. Slechts enkelen overleefden de oorlog en keerden terug.

Uit het onderzoek komt een indrukwekkend beeld naar voren van het verschrikkelijke lot dat deze inwoners van Ouder-Amstel heeft getroffen. Een indrukwekkend overzicht waarin aan alle joodse families ruim aandacht wordt geschonken. De familiekronieken zijn ook voorzien van foto's van de woningen en van portretten (als deze beschikbaar waren).

Schrijver Ruud P. Siekerman is historicus en redacteur van Speuren en Ontdekken, het Historisch Nieuwsblad van Ouder-Amstel.
Te koop:
Het boek Joodse inwoners van Ouder-Amstel 1900-1950 telt 356 pagina's. De prijs voor leden van de Historische Vereniging is € 15,-- en voor niet-leden €29,90. Te verkrijgen bij: Boekhandel Sprey en de Museumwinkel in Ouderkerk; bij Vivant Diana en Eetcafé Lotgenoten in Duivendrecht; bij de Stadsboekwinkel in het Stadsarchief en het Joods Historisch Museum in Amsterdam; bij boekhandel Blankevoort en de Historische Vereniging Amstelveen in Amstelveen en bij boekhandel Bruna, Winkelcentrum Reigersbos in Amsterdam Zuidoost.


Ruud Siekerman, mevrouw Bea Vega, burgemeester Joyce Langenacker en mevrouw Mieke Bonn

Het boek is donderdag 14 november feestelijk gepresenteerd. Auteur Ruud Siekerman (links) vertelde hoe hij er toe kwam om het boek te schrijven. Burgemeester Joyce Langenacker (2e van rechts) dankte Ruud Siekerman in een mooie toespraak dat er nu een boek ligt, waarin de lotgevallen van de Joodse inwoners van Ouder-Amstel tussen 1900-1950 zijn vastgelegd. Hierna overhandigde de burgemeester de eerste twee exemplaren van het boek aan mevrouw Mieke Bonn (rechts) en mevrouw Bea Vega (2e van links), beiden joodse overlevenden van Wereldoorlog II, inwoners van Duivendrecht en Ouderkerk.

Share |