Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Drechtje

Kunstwerk Due vene trajectum op Dorpsplein Duivendrecht. In het Nederlands 'Oversteekplaats door het water'. Symboliseert de naam Duivendrecht. In 2013 herdoopt tot 'Drechtje'. Kunstenaar Petra Morenzi.

  • Kunstwerk Due vene trajectum op Dorpsplein Duivendrecht. In het Nederlands 'Oversteekplaats door het water'. Symboliseert de naam Duivendrecht. In 2013 herdoopt tot 'Drechtje'. Kunstenaar Petra Morenzi.
    52.3326463106 4.93927067725
    • Kunst

Klik hier voor meer foto's....

Dorpsplein, Duivendrecht

Due vene trajectum

Het kunstwerk Due vene trajectum verbeeldt een doorwaadbare plaats. Dat is vermoedelijk ook de betekenis van de naam Duivendrecht. Het beeld wordt nu 'Drechtje' genoemd. Vroeger heette het 'Oversteekplaats'. Een doorwaadbare plaats in een moeras- en waterrijk gebied,
in het Latijn 'due vene trajectum', was voor mensen bijzonder belangrijk.

Brug

Voor de kunstenares Petra Morenzi was dit een brug naar een beeldende wereld. Zij stelde zich bij het ontwerpen
een figuur voor, die tot het middel in het water, zich spiegelend een weg baant. De doorsteekplaats die Duivendrecht dus eigenlijk was, werd zo het uitgangspunt van haar beeld. Het beeld van een vrouwelijke figuur met een lange rok aan, heeft nog een keer gespiegeld dezelfde rok op haar hoofd. Een soort zandloper die steeds in gedachten omgedraaid zou kunnen worden. De zandloper symboliseert de eindeloosheid van tijd en beweging. Het beeld werd op 16 november 2006 onthuld. Kunstenaar: Petra Morenzi (Amsterdam)

Drechtje

Op zaterdag 23 maart 2013 werd het plechtig "herdoopt" door kunstenares Marianne Wintershoven-Hink en voorzien van een nieuw naamplaatje "Due vene trajectum". Samen met Ayman Aamarou (12 jaar) liet zij vervolgens duiven op. De echte duiven konden helaas niet vliegen vanwege de extreme kou deze eerste zaterdag van de lente.  Op het naamplaatje staat nu ook de naam DRECHTJE, zoals de bewoners het beeld noemen.

 
Share |
gearchiveerd onder: