Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Gemeentelijke Monumenten

De gemeentelijke monumenten kunt u hieronder aanklikken. De aanwijzing van de monumenten vond plaats op 23 juli 2018. Eigenaren kunnen nog bezwaar aantekenen.

Toelichting

De Gemeente Ouder-Amstel heeft niet alleen rijksmonumenten, maar sinds juli 2018 ook gemeentelijke monumenten. Het College van B&W heeft 21 plaatsen aangewezen als gemeentelijk monument.  

Gemeentelijke monumenten zijn niet door het Rijk, maar door de Gemeente Ouder-Amstel aangewezen als beschermd monument. Het gaat hier vooral om panden die lokaal van bijzondere architectonische en/of cultuurhistorische waarde zijn en die de lokale geschiedenis zichtbaar maken. Het zijn ‘historische ankers in de openbare ruimte’, die bijdragen aan de kwaliteit en de identiteit van onze leefomgeving. De aanwijzing van gemeentelijke monumenten is bedoeld om extra bescherming te geven en zo het erfgoed voor toekomstige generaties te behouden. De eigenaren hebben tijdelijk de mogelijkheid tegen de aanwijzing bezwaar te maken.

De vier gebieden met gemeentelijke monumenten zijn: Duivendrecht, Ouderkerk aan de Amstel, Amstelscheg en Ronde Hoep. Deze vier hebben elk eigen gebiedskarakteristieken.

 

Bedrijven en Instellingen

Café De Vrije Handel    De Oude School

Boerderijen

De Paerl   Kerklust   Mijn Genoegen   Panta Rhei   Rundervreugd   Strandvliet   Swanevelt

Kerken en Begraafplaatsen

De Kleine Kerk   Goudstikker Monument    Urbanuskerk Duivendrecht    Veldwachters Monument

Molens en Gemalen

Oude Gemaal Ronde Hoep

Woonhuizen

Huis Bovenmeester   Karma   Nicolette    Schoolmeesterhuis     Stroom en Lommer    Vredelust    Welgelegen

Share |