Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Rijksmonumenten

De Rijksmonumenten kunt u hieronder aanklikken. Bovendien zijn ze op twee kaarten te vinden: Ouderkerk centrum en Duivendrecht / Polders. We hebben ze zo gesplitst om de monumenten op de kaart beter vindbaar te maken.

Toelichting

De Gemeente Ouder-Amstel is rijk aan monumenten. Dat geldt ook voor de westzijde van de Amstel, het 'Amstelveense' deel van Ouderkerk aan de Amstel. Daar bevinden zich ook prachtige, historische gebouwen. Er is sprake is van een concentratie van rijksmonumenten in Ouderkerk aan de Amstel (zowel het Amstelveense als het Ouder-Amstelse deel). Op de kaart geven dat weer als Ouderkerk Centrum. De andere rijksmonumenten bevinden zich verspreid over Duivendrecht, Waver en de polders rondom, zoals u op de kaart kunt zien.

Rijksmonumenten zijn door het Rijk aangewezen als beschermd monument, vanwege hun nationale betekenis. Ze zijn geregistreerd in het Monumentenregister. In dit register zijn opgenomen: monumentnummer, beschermingsstatus, omschrijving, adres, kadastrale aanduiding (perceel), inschrijvingsgegevens en - indien van toepassing - complexnummer. Een deel van de monumenten is niet alleen beschermd vanwege de eigen monumentale waarde, maar ook vanwege een waardevolle samenhang met andere beschermde monumenten. Die monumenten zijn onderdeel van een beschermd complex. De omvang van de bescherming wordt bepaald door de omschrijving van het monument en door wat behoort tot de 'onroerende zaak'.

 

Bedrijven en Instellingen

Bakkerij Out    De Oude Smidse    't Jagershuis   Paardenburg

Boerderijen

Amstelbocht    Anthoniushoeve    Bouwlust    De Haegh   Groenendaal    Leerspiegel    Ronde Hoep West 40    Werkloon    Wielen-Rust    Wintershoven    Zomervreugd    Zorg en Hoop

Bruggen en Ponten

Kerkbrug 

Kerken en Begraafplaatsen

Amstelkerk    Beth Haim    Gezellenhuis    Pastorie Amstelkerk
Pastorie Urbanus Ouderkerk   Urbanuskerk Ouderkerk

Molens en Gemalen

Molen De Zwaan

Woonhuizen

Brugstraat 2    Corendrager    Diaconiewoningen    Hooger Lust        Kerkstraat 9    Kerkstraat 54    Museum/Diaconiehuisjes    Oostermeer    Schoonzicht    Wester-Amstel

 

 

 


 

 

Share |