Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Staalplastiek

Een kunstwerk voor de nieuwbouwwijk Hoofdenburg/Sluisvaart. Het kunstwerk rust op 4 heipalen van 10 meter. Kunstenaar Eric van Spronsen (Haarlem). Onthuld 1990.

  • Een kunstwerk voor de nieuwbouwwijk Hoofdenburg/Sluisvaart. Het kunstwerk rust op 4 heipalen van 10 meter. Kunstenaar Eric van Spronsen (Haarlem). Onthuld 1990.
    52.2958064207 4.91718178095
    • Kunst

Klik hier voor meer foto's....

Ouderkerk aan de Amstel
Hoek Hoofdenburgsingel/Machineweg

Hoofdenburg/Sluisvaart

Kunstenaar Eric van Spronsen (Haarlem). Onthuld op
27 april 1990. Een kunstwerk voor de nieuwbouwwijk.
In juni 1989 werden via advertentie van het college van B&W kunstenaars uitgenodigd ontwerp in te dienen. Thema: accent verlenen aan de nieuwbouwwijk Hoofdenburg/Sluisvaart. De locatie was al vooraf bepaald: hoek Machineweg/Hoofdenburgsingel. Aandacht werd gevraagd voor 'een ruimtelijke aanpak', waarbij de kleur van het te vervaardigen kunstwerk de beleving ervan wellicht zou kunnen versterken. Daarbij werd ook
verwezen naar de nabijgelegen waterpartij. Er reageerden 16 kunstenaars. De Kunst Aankoop Advies Kommissie (KAAK) koos 2 kunstenaars uit die een 'model van inzicht' mochten maken: Jan Mulder en Eric van Spronsen, beiden uit Haarlem.

Speels

De keuze viel uiteindelijk op het werk van Eric van Spronsen. Zijn ontwerp was een staalplastiek van ca. 5m. hoog opgebouwd uit driehoekige aan elkaar gelaste dozen. De Kommissie koos voor dit ontwerp: "Het is speels en past goed bij de kleinschaligheid van de buurt".De onthulling vond plaats op vrijdag 27 april 1990 door oud-wethouder Ulbe de Boer. De kunstenaar zelf over het werk: "Om in woorden uit te drukken wat je gemaakt hebt, is overbodig, want je hebt het al gemaakt. Iedereen kan er naar kijken en er zelf de speelsheden en de wetmatigheden in ontdekken."

Heipalen

Het kunstwerk werd voor een deel gesponsord door bedrijven die betrokken waren bij de bouw van Sluisvaart/Hoofdenburg. Interessant detail: Het kunstwerk was zo zwaar dat er moest worden geheid. De plastiek rust op 4 heipalen van 10 meter.

 
Share |
gearchiveerd onder: