Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

De Poortwachters

Het lichtkunstwerk De Poortwachters markeert de overgang van woonwijk naar natuurgebied. Onderdeel van geluidsscherm met ingebouwde zonnepanelen. Kunstenaar: Aart Bergsma.

  • Het lichtkunstwerk De Poortwachters markeert de overgang van woonwijk naar natuurgebied. Onderdeel van geluidsscherm met ingebouwde zonnepanelen. Kunstenaar: Aart Bergsma.
    52.2883090316 4.91563365767
    • Kunst

Klik hier voor meer foto's....

Bij viaduct A9 aan weerszijden van de Holendrecht
Ouderkerk aan de Amstel

Lichtkunstwerk

'Omgekeerde skistokken', zo omschrijft landschapsarchitect Aart Bergsma zijn creatie op de geluidswal langs de A9. Officieel heten de twee schuingeplaatste masten 'De Poortwachters'. 's Avonds geven ze licht. Ze zijn geplaatst als integraal onderdeel
van de geavanceerde, 1600 meter lang geluidwerend scherm met ingebouwde zonnepanelen. ,,Een lichtkunstwerk lag voor de hand', zegt Bergsma, ,,want het is aardig om te verwijzen naar de energie die door de zonnepanelen in het geluidsscherm wordt opgewekt voor de nieuwe wijk die erachter ligt. Die lampjes boven op de masten zijn op zichzelf bestaand armatuur, maar nog niet eerder op deze manier achter elkaar gezet.
Het is dus geen hoogdravend ontwerp, maar een creatieve slag met bestaand materiaal. Een sobere insteek met een hoog rendement.'

Benningh

Voor de wijk Benning bij Ouderkerk geven de twee sprieten de overgang aan van de woonwijk naar het natuurgebied aan de andere kant van de hoger gelegen A9, naar het veenweidegebied 'De Ronde Hoep', waar het mooi fietsen is. ,,Ook het voortrazend verkeer ziet de twee sprieten als een markering', legt Bergsma uit. ,,De automobilist beseft dat hij ergens overheen rijdt. Het is een manier om twee werelden aan elkaar te knopen.' Is het kunst? ,,Jazeker', vindt Bergsma. ,,Want het roept emoties op. Ik vind het onzin om onderscheid te maken tussen kunst met een grote K en met een kleine. Ik ben landschapsarchitect en dat betekent in feite 'ruimtelijk vormgever'. Wat wij maken is toegepaste kunst. Landschapsarchitecten houden zich bezig met de inrichting van allerlei soorten openbare buitenruimte. Dat varieert van visionaire lange-termijnstudies tot concrete voorstellen voor stoepranden. Maar ik moet wel zeggen, het ontwerpen van zo'n markering voor een wijk is wel één van de snoepjes van mijn werk.
 
Uit: Trouw 22 september 2001.

 
Share |
gearchiveerd onder: