Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Paardenburg

Paardenburg bestaat sinds de 17e eeuw. Vanaf 1693 heeft het een horecafunctie. De opkomst van Paardenburg hield nauw verband met die van de trekschuit.

  • Paardenburg bestaat sinds de 17e eeuw. Vanaf 1693 heeft het een horecafunctie. De opkomst van Paardenburg hield nauw verband met die van de trekschuit.
    52.2975315 4.8994697
    • Rijksmon-1
    • Bedrijven en Instellingen

Klik hier voor meer foto's....

Amstelzijde 55
1184 TZ Ouderkerk aan de Amstel
(Gemeente Amstelveen)

Van hofstede tot horeca

De naam Paardenburg bestaat vermoedelijk sinds 1649.
In dat jaar wordt Pieter Meffert eigenaar van de opstallen
en geeft aan de hofstede de naam "Paardenburg". Pas in 1693 wordt de naam Paardenburg voor het eerst gebruikt in verband met horeca-activiteiten. Ontstaan en ontwikkeling hangen nauw samen met de opkomst van de trekschuit in de 17e eeuw. Het huidige pand dateert uit 1702. Paardenburg ligt in de zgn. 'Buurt over Ouderkerk', een beschermd dorpsgezicht. Het pand heeft een aardige langgerekte gevel, een rechte gootlijst en een laag dak in topgevels eindigend.

Herberg

De eigenaar, Pieter Meffert, maakte er rond 1709 een herberg van. Het restaurant wisselde zeer regelmatig van eigenaar. Het pand heeft een langgerekte gevel met geprofileerde gootlijst en een laag dak dat in topgevels eindigt. De kleur rood tot bordeaux rood van het metselwerk, is afkomstig van het pigment dodekop. Dit werd al in de oudheid gebruikt en werd zo genoemd, omdat het verhandeld werd in ronde ballen die aan doodshoofden deden denken. De waranda tegen de voorgevel is gebouwd in 1890 en is later serre geworden.

Rijksmonument 8139

 
Share |
gearchiveerd onder: ,