Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Nieuw Wittenburg

De hervormde diaconie gaf in 1926 opdracht voor de bouw van het bejaardenhuis Nieuw-Wittenburg, op de plek van de vroegere boerderij Wittenburg aan de Dorpsstraat. Het ontwerp was van de gebr. Van der Bijl. In 1975 vertrok de laatste bejaarde en werd het hoofdkantoor van het ziekenfonds Draagt Elkanders Lasten (D.E.L.).

  • De hervormde diaconie gaf in 1926 opdracht voor de bouw van het bejaardenhuis Nieuw-Wittenburg, op de plek van de vroegere boerderij Wittenburg aan de Dorpsstraat. Het ontwerp was van de gebr. Van der Bijl. In 1975 vertrok de laatste bejaarde en werd het hoofdkantoor van het ziekenfonds Draagt Elkanders Lasten (D.E.L.).
    52.2972421 4.9031483
    • Bedrijven en Instellingen

Klik hier voor meer foto's....

Dorpsstraat 26
1191 BK Ouderkerk aan de Amstel

Bejaardentehuis

In 1922 kwam in Amstelveen het bejaardenoord
'Vredeveld' gereed, gebouwd voor rekening van de diaconie van de plaatselijke hervormde gemeente.
In 1925 bouwde het rooms-katholieke armbestuur te Ouderkerk aan de Ronde Hoep Oost eveneens een tehuis van flinke afmetingen: Theresiaoord. Het ziet ernaar uit
dat deze initiatieven de hervormde diaconie te Ouderkerk wakker hebben geschud. Men besloot de plek waar de boerderij Wittenburg aan de Dorpsstraat stond, aan te kopen en daar een bejaardentehuis van bescheiden omvang te bouwen. Een eerste aanzet werd gegeven in maart 1926. Het tweelaags pand met expressionistische details was het ontwerp van L. en H. van der Bijl en is gebouwd door een plaatselijke aannemer, Arie van der Bijl. Al eind 1927 kon Nieuw Wittenburg geopend worden. De instelling was berekend op de huisvesting van 32 bejaarden; de stichtingskosten hadden ruim fl. 70.000,- bedragen.

Draagt Elkanders Lasten - D.E.L.

Nieuw Wittenburg heeft tot 1975 dienst gedaan. De inrichting voldeed niet meer aan de eisen van toen en was bovendien kleinschalig. In 1975 werd het buiten gebruik gesteld en verkocht. Vanaf 1975 wordt het pand het hoofdkantoor van ziekenfonds Draagt Elkanders Lasten (D.E.L.). D.E.L. was eerder in Hooger-Lust gevestigd. Na de fusie hebben andere kantoren er onderdak gevonden. Eind jaren negentig van de vorige eeuw heeft men sterk overwogen Nieuw Wittenburg te slopen om plaats te maken voor een appartementengebouw, maar dat is – gelukkig- bij een voornemen gebleven. Momenteel is er een reclamebureau in het pand gevestigd.

 
Share |
gearchiveerd onder: