Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Neverlak

Neverlak (Nederlandsche Verf- en Lakfabriek) is gehuisvest in een karakteristiek pand. Een robuust stuk industrieel erfgoed aan de Duivendrechtsekade. De strakke symmetrie wordt alleen verstoord door de deur en de dichtgemetselde poort links. Neverlak begon in 1924 als Nederlands filiaal van de Franse verffabriek Les Fils Lévy Finger.

  • Neverlak (Nederlandsche Verf- en Lakfabriek) is gehuisvest in een karakteristiek pand. Een robuust stuk industrieel erfgoed aan de Duivendrechtsekade. De strakke symmetrie wordt alleen verstoord door de deur en de dichtgemetselde poort links. Neverlak begon in 1924 als Nederlands filiaal van de Franse verffabriek Les Fils Lévy Finger.
    52.3372902 4.9371821
    • Bedrijven en Instellingen

Klik hier voor meer foto's....

Duivendrechtsekade 90
1096 AJ Amsterdam

Les Fils Lévy Finger

Sinds 1924 wordt aan de Duivendrechtsekade 90 verf geproduceerd. Neverlak (Nederlandsche Verf- en Lakfabriek) begon toen als Nederlands filiaal van de gerenommeerde Franse verffabriek Les Fils Lévy Finger, die in 1830 in Parijs werd opgericht.

Les Fils Lévy Finger had vestigingen in Frankrijk, België, Zwitserland, Algerije en Marokko. Brussel was één van de grootste filialen. Vanuit Brussel werd ook Nederland bediend. Dat liep zo goed dat rond 1870 een filiaal in Amsterdam werd opgezet. Het bedrijf zat op verschillende locaties in de stad. Het kantoor zat op de Prinsengracht 381. In 1924 verhuisde men naar de Duivendrechtsekade.

Van Wersch

Les Fils Lévy Finger stelde als directeur Frans van Wersch aan. Van Wersch was afkomstig uit een Heerlense familie, die haar boterham al heel lang in het schildersbedrijf verdiende. In de jaren '20 en '30 liep het bedrijf slecht. Uiteindelijk kocht Guus van Wersch, een neef van Frans, het bedrijf in 1934. De verf werd aanvankelijk aangeleverd vanuit Brussel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag de productie stil. Na de oorlog maakt het bedrijf een doorstart met 12 werknemers. De verf werd nog steeds geïmporteerd uit België. Guus veranderde de naam van het bedrijf in Neverlak: Nederlandsche Verf- en Lakfabriek.

Frescolithen

Neverlak produceert en levert sinds jaar en dag gespecialiseerde, watergedragen decor-, standbouw-en interieurverven. Bij Neverlak aan de Duivendrechtsekade 90 te Amsterdam zijn niet alleen de directie, afdeling verkoop en het laboratorium gevestigd. Hier vindt ook de fabricage plaats van o.a. Frescolithe. Frescolithe is een speciale koudwaterverf. Amsterdamse schilders spraken vroeger van "FRESCOLITHEN", als ze muren met waterverf behandelden, ongeacht met welke product dit werd gedaan.

Zie ook: Oud-Duivendrechtse Saecken, jaargang 5, nr. 2, 1998.

 
Share |
gearchiveerd onder: