Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Gevangenisje

De gevangenis van Duivendrecht is ruim 75 jaar oud en staat naast Rijksstraatweg 118.

  • De gevangenis van Duivendrecht is ruim 75 jaar oud en staat naast Rijksstraatweg 118.
    52.3307695642 4.93994361164
    • Bedrijven en Instellingen

Klik hier voor meer foto's....

Rijksstraatweg 118
1115 AV Duivendrecht

Gevangenis

De gevangenis van Duivendrecht staat zeker al 75 jaar in het gangetje tussen Rijksstraatweg 118 en de
zogenoemde rode flat. Er schuin achter is een kleiner gebouw met hetzelfde uiterlijk dat gebruikt werd om de brandweerwagen te stallen.

Veldwachter Hanstede

Gerardus Johannes Hanstede (geb. Oldenzaal 1887) was jarenlang dé gemeenteveldwachter van Duivendrecht.
Hij woonde eerst aan de Rijksstraatweg tegenover de katholieke kerk; later verhuisde het gezin Hanstede naar
de Meidoornstraat 4. De voorkamer van die woning werd ingericht als politiebureau. De mensen kwamen er voor informatie en om aangifte te doen. Mensen die iets op hun kerfstok hadden werden er ondervraagd. In die voorkamer bevonden zich ook de gevonden voorwerpen. Het gezin zelf woonde in het pand aan de Meidoornstraat 4 achter en boven. De veldwachter was een geziene man, omdat hij streng maar rechtvaardig was.

Uitbraak

Af en toe was het nodig om iemand op te sluiten in de gevangenis aan de Rijksstraatweg. Dat bewuste gevangenisje staat er nu nog steeds, tussen Rijksstraatweg nummer 118 en de zogenaamde rode flat. Op een keer groot alarm: de boef was uitgebroken. Met in de fik gestoken stukjes stro van zijn dekbed brandde de gevangene het slot stuk en smeerde hem. De voortvluchtige werd snel weer opgepakt en bekende dat hij bijna gestikt was in het gevangenenhok door de enorme rookontwikkeling. De veldwachter werkte dag en nacht 7 dagen in de week en toen hij 55 jaar werd kon hij met pensioen. Hanstede was de laatste echte veldwachter van Duivendrecht. Zijn taken vielen later onder de Rijkspolitie. Hij was ook de laatste die iemand in het gevangenisje heeft opgesloten.

Oud-Duivendrechtse Saeken

Met dank aan ODS jrg. 6, nummer 2, april 2009. Ben Hanstede (geb. 1930), een geboren en getogen Duivendrechter, vertelt hier over zijn vader en over het gevangenisje.

 
Share |
gearchiveerd onder: