Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Elieser

Aan het Elieserpad naast de ingang van Beth Haim staat een beeld van Elieser. Elieser was een man van Afrikaanse oorsprong. Hij kwam in 1610 als slaaf naar Nederland en overleed in 1629. Elieser wordt jaarlijks herdacht door de Surinaamse gemeenschap. De eigenaar van Elieser, De Pina, was een vooraanstaand lid van de joodse gemeenschap. Het beeld is van de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries (1929-2018), een leerling van Ossip Zadkine.

  • Aan het Elieserpad naast de ingang van Beth Haim staat een beeld van Elieser. Elieser was een man van Afrikaanse oorsprong. Hij kwam in 1610 als slaaf naar Nederland en overleed in 1629. Elieser wordt jaarlijks herdacht door de Surinaamse gemeenschap. De eigenaar van Elieser, De Pina, was een vooraanstaand lid van de joodse gemeenschap. Het beeld is van de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries (1929-2018), een leerling van Ossip Zadkine.
    52.2957993294 4.90305585131
    • Kunst

Klik hier voor meer foto's....

't Kampje/Elieserpad
Ouderkerk aan de Amstel

Slavernij

Op het Kampje staat een prachtig kunstwerk van Erwin de Vries: Elieser (spreek uit: Eli-eser). Elieser was een man van Afrikaanse oorsprong: Elieser kwam in 1610 als slaaf naar Nederland en overleed in 1629. Zijn graf is op begraafplaats Beth Haim. Elieser wordt jaarlijks herdacht door zowel de Surinaamse als de Joodse gemeenschap. Stichting Opo Kondreman organiseert dan - in het kader van de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname en op de Antillen 150 jaar geleden - een boottocht vanaf Amsterdam. Het beeld van Elieser is in 2013 gemaakt door Erwin de Vries.

Servo Elieser

Op de grafsteen staat: 'S(epultura) do bom servo Elieser', vertaald: het graf van de goede bediende Elieser. Het graf werd in 2001 ontdekt. Elieser is voor zover bekend de enige slaaf van Afrikaanse origine die op een Joods kerkhof begraven ligt.

De Pina

De eigenaar van Elieser, De Pina, was een vooraanstaand lid van de joodse gemeenschap. Elieser diende de familie De Pina, die ook de naam Jesurun gebruikte. De pater familias van deze familie, Rohiel of Rehuel (alias Paulo), had een belangrijke plaats in de gemeenschap. Hij was penningmeester van de Beth Jacob gemeenschap en mede oprichter van de Dotar Stichting voor Joodse wezen. Uit de boeken van de begraafplaats in Ouderkerk blijkt dat Elieser beloofde om een bijdrage van 6 stuivers te geven voor de begraafkosten van mevr. Sara de Pina, toen zij in 1621 overleed. Drie jaar later, bij de dood van de moeder van Abraham Jesurun, een familielid van zijn meester, droeg Elieser 2 stuivers bij. Elieser zelf stierf in 1629. De vrijgemaakte slaaf was Joods geworden en maakt zozeer deel uit van de familie De Pina dat hij een plaats kreeg op de Joodse begraafplaats.

Erwin de Vries

Het beeld is gemaakt door Erwin de Vries, een beroemde Surinaamse kunstenaar. Hij is geboren in Paramaribo op 29 december 1929 en was een leerling van Ossip Zadkine. Veel van zijn kunstwerken zijn te vinden in Amsterdam. Onder meer het Nationale Monument Slavernijverleden in het Oosterpark is van zijn hand. Hij heeft tentoonstellingen gehad in Sonsbeek (met onder anderen Pablo Picasso en Ossip Zadkine), het Stedelijk Museum (Amsterdam) en de Kunsthal (Rotterdam).
Ook van vele bekende Nederlanders (Joop den Uyl, Toon Hermans, Clarence Seedorf, Simon Carmiggelt, etc.) heeft hij (borst)beelden gemaakt. Erwin de Vries overleed op 1 februari 2018 in Paramaribo.

 
Share |
gearchiveerd onder: