Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Nicolette

Beeldbepalend pand uit 1912 naast het gemeentehuis. Uiterlijk nog vrijwel gelijk aan het oorspronkelijke ontwerp met een Amsterdamse vormgeving.

  • Beeldbepalend pand uit 1912 naast het gemeentehuis. Uiterlijk nog vrijwel gelijk aan het oorspronkelijke ontwerp met een Amsterdamse vormgeving.
    52.2970419 4.9035679
    • Woonhuis
    • Gemeentelijk monument

Klik hier voor meer foto's....

Dorpsstraat 18
1191 BK Ouderkerk aan de Amstel

Veenderij De Toekomst

De tekst van de 'eerste steen', die slecht leesbaar is, luidt: 'Den 16 maart 1912 de eerste steen gelegd door
Nicl. E.H. v.d. Wilt oud 3 ½ jaar'. Nicolette Everdina Hendrika van der Wilt (geb. 4 augustus 1908 in Ouder-Amstel) is 3½ jaar oud als ze op 16 maart 1912 de eerste steen legt. Nicolette is de dochter van Gerrit van der Wilt (geb. 1866 te Tienhoven) en Wijnanda Hendrika van der Linde (geb.1868 in Nieuwer-Amstel). Gerrit is mede-oprichter van N.V. Veenderij De Toekomst(100 ha; 1911) en vervener van beroep. 'De Toekomst' ligt in het gebied langs de huidige Burgemeester Stramanweg
tot aan de Arena. Gemeentelijk monument.

Ontwerp Van der Bijl

Het huis werd met palen onderheid. Het werd ontworpen door Gebr. van der Bijl uit Ouder-Amstel. De woonvertrekken op de parterre werden, zoals tenminste vereist was, drie meter hoog. Het uiterlijk van het huis komt nog grotendeels overeen met het ontwerp uit 1912. Het heeft een nagenoeg vierkante plattegrond met aan ieder zijde een puntgevel. Op de begane grond bevonden zich drie kamers, een keuken en het trappenhuis naar de zolderverdieping. In de voorgevel is rechts een erker ontworpen voor de huiskamer. Een van de slaapkamers op de bovenverdieping kon daarom openslaande deuren krijgen, die toegang geven tot een balkon. De indeling van de topgevel vinden we al in het ontwerp terug. Het gepleisterde gedeelte met daarin een vooruitspringend motief, moet de indruk wekken van houten vakwerkbouw.

Vormgeving Amsterdams

De naam Nicolette in het medaillon zal ook uit de bouwtijd dateren. De gladde houten windveren langs de tuitgevel werden in 1912 zo glad ontworpen. De stenen banden en de andere versieringen in contrasterende rode, gele en grijze kleuren en de typerende bovendorpels van de ramen komen na een renovatie, die enkele jaren geleden plaats vond, weer in volle pracht uit. Karakteristiek en oorspronkelijk zijn verder de grote ruiten in de schuiframen met daarboven de kleine roedeverdelingen in de vaste bovenramen. De ontwerpers volgden daarmee een vormgeving, die al eerder, zowel door de architect De Bazel als door architect Berlage in 1904 in Amsterdam, werd toegepast. Het voor de 19e eeuw typerende T-raam, openslaande ramen met een vast bovenraam, is in 1912 niet meer in de mode. Het schuifraam met slechts een ruit in het onderraam wordt vanaf ca. 1895 toegepast. Er konden immers steeds grotere ruiten gefabriceerd worden. De erker in de rechter zijgevel dateert van later tijd. Het huis kwam later in bezit van de Gemeente, die het vanwege de hoge onderhoudskosten wilde slopen. Het is ook nog in gebruik geweest als peuterspeelzaal. Tegenwoordig wordt het weer particulier bewoond.

 
Share |
gearchiveerd onder: ,