Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Vredelust

De buitenplaats Vredelust met naastgelegen koetshuis heeft een 18e eeuwse oorsprong. In de 19e eeuw gedeeltelijk gesloopt, verbouwd en gepleisterd. Simon Elskamp is de eerst bekende eigenaar van Vredelust. Aan het Hoger Einde stonden in de 18e eeuw zeven buitenplaatsen.

  • De buitenplaats Vredelust met naastgelegen koetshuis heeft een 18e eeuwse oorsprong. In de 19e eeuw gedeeltelijk gesloopt, verbouwd en gepleisterd. Simon Elskamp is de eerst bekende eigenaar van Vredelust. Aan het Hoger Einde stonden in de 18e eeuw zeven buitenplaatsen.
    52.2981127 4.9009147
    • Woonhuis
    • Gemeentelijk monument

Klik hier voor meer foto's....

Hoger Eind Zuid 15
1191 AH Ouderkerk aan de Amstel

Buitenplaats

Het buitenhuis Vredelust met naastgelegen koetshuis
heeft een 18de-eeuwse oorsprong, net als Hooger-Lust
en Schoonzicht. Tussen 1860 en 1892 werd het gedeeltelijk gesloopt, verbouwd en gepleisterd.
Gemeentelijk monument.

Hoger Einde

Het Hoger Einde is met de Dorpsstraat, de Kerkstraat en de Brugstraat één van de oudste straten van Ouderkerk aan de Amstel. Het Hoger Einde is het laatste stukje van een droge, smalle landrug in wat heel vroeger een moerasgebied was. Op deze landrug is Ouderkerk gebouwd. Het Hoger Einde was een mooie plek voor rijke kooplieden uit Amsterdam om een buitenplaats te stichten.

Vlucht uit de stad

Zo'n buitenplaats was niet alleen voor het plezier bedoeld, maar ook als belegging (in een boerenbedrijf) en om gezondheidsredenen. De Amsterdamse grachten waren namelijk een bron van stank. Men was heel bang voor besmettelijke ziekten. De meeste buitens werden gebouwd in de 17e en 18e eeuw. Overal langs de Amstel verrezen toen voorname huizen met pleziertuinen en theekoepels. Aan het Hoger Einde stonden in de 18e eeuw maar liefst zeven buitenplaatsen (van noord naar zuid): Karssenhof, Amsteldaal, Schoonzicht, Vredelust, Toorenvliet (later: Stroom-en-Lommer), Hooger-Lust en Hooger-Amstel. Het merendeel van oorspronkelijke gebouwen is verdwenen. Hooger-Lust en Schoonzicht (nrs. 6 en 17/18; beide rijksmonumenten) hebben het meest van hun oude luister behouden.

Eigenaren

Simon Elskamp is de eerst bekende eigenaar van Vredelust. Hij koopt het perceel in 1685. In 1707 draagt hij het voor 1600 gulden over aan Lucas de Schepper, makelaar te Amsterdam, en diens vrouw Jeryna Leydack. Het pand is vele malen van eigenaar gewisseld. Opvallend is dat er in de loop van de tijd veel artsen hebben gewoond. De volgende artsen hebben er gewoond van 1912-1921 M.Eeftinck Schattenkerk, van 1923-1946 dr. Silman en van 1954-1980  J. Iken. Er bestaan er geen tekeningen van vroegere bebouwing. Het rechter deel van het pand zou vroeger Dorpzicht hebben geheten (Mieke van Dijk, S&O 10-4, p23/24, 1994).

 
Share |
gearchiveerd onder: ,