Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Schoolmeesterhuis

Deze onderwijzerswoning hoorde bij de Hekmanschool. Beide werden in 1907 gebouwd door architect E.G. Wentink Junior uit Utrecht.

  • Deze onderwijzerswoning hoorde bij de Hekmanschool. Beide werden in 1907 gebouwd door architect E.G. Wentink Junior uit Utrecht.
    52.2964241 4.9055948
    • Woonhuis
    • Gemeentelijk monument

Klik hier voor meer foto's....

Julianalaan 2
1191 CD Ouderkerk aan de Amstel

Hekmanschool

De Hekmanschool en bijbehorende onderwijzerswoning werden in 1907 gebouwd door architect E.G. Wentink Junior uit Utrecht. Bestek en Voorwaarden werden op 24 april van dat jaar namens het college van B&W ondertekend door burgemeester T.J. van Dam en secretaris J. Ruijs. Volgens het bestek werden voor het heiwerk 114 heipalen van 12 meter lang gebruikt. De muren werden opgebouwd van eerste soort boerengrauwe klinkers. Het gepleisterde deel werd uitgevoerd in
beregend hardgrauw. Het dak kreeg rode Hollandse pannen. De lichtkozijnen werden voorzien van luiken.
Gemeentelijk monument.

Militaire sector

Om de panden te kunnen bouwen was medewerking van de rijksoverheid nodig. Op 9 september 1905 was een erfpachtovereenkomst (voor onbepaalde tijd), ondertekend door burgemeester en secretaris en eenvertegenwoordiger van de Directie Registratie en Domeinen de heer G.IJ. Blaauw. De hoek Ouderkerkerlaan (tegenwoordig Wilhelminalaan) en de Holendrechterdijk (nu Julianalaan) was onderdeel van de militaire sector en dus rijksgrondgebied. De dijk was deel van een inundatiekade.

De Hekmanschool zelf verdween voor nieuwbouw. De onderwijzerswoning staat er nog steeds.

 
Share |
gearchiveerd onder: ,