Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Kerkstraat 54

Pand uit de 19e eeuw met rechte kroonlijst en kettingen voor de stoep, vroeger vestiging van de Boerenleenbank.

  • Pand uit de 19e eeuw met rechte kroonlijst en kettingen voor de stoep, vroeger vestiging van de Boerenleenbank.
    52.296522 4.9031603
    • Woonhuis
    • Rijksmon-1

Klik hier voor meer foto's....

Kerkstraat 54
1191 JD Ouderkerk aan de Amstel

Huis met de kettingen

Pand met rechte kroonlijst en ijzeren kettingen voor de stoep (gebouwd in 1881). Vroeger was hier een vestiging van de Boerenleenbank, de latere Rabobank. Het huis wordt lokaal altijd aangeduid als het "Huis met de kettingen'. Rijksmonument 31965

Nieuwbouw

Wolf Jacob Polanus, kaashandelaar in Ouder-Amstel, laat in 1881 een nieuw pand bouwen op de plaats waar in de Kerkstraat vroeger twee panden stonden. Polanus had de panden in 1873 gekocht van de Amsterdammer A.H. Tierie. Polanus woonde al sinds 1863 in De Corendrager ernaast. Het nieuwe pand kreeg een sobere, strakke uitstraling en een gevel met rechte kroonlijst. Er kwam een fraaie sierstoep en daarop acht gietijzeren stoepballusters. Het huis bleef in de familie tot 1920. Dan verkoopt Izaäc Polanus het aan de 'N.V. Hanzebank in het Bisdom Haarlem gevestigd te Delft'.  Het interieur is in de loop der jaren gemoderniseerd. De oorspronkelijke verrolbare houten ramen aan de binnenzijde zijn achter betimmeringen weggewerkt. Sommige van de gestucte plafonds zijn nog wel origineel, evenals enkele deuromlijstingen. In 1924 koopt de Coöperatieve Boerenleenbank Ouder-Amstel het pand. Het huis is nog het enige in de Kerkstraat met zo'n deftige stoep.

Boerenleenbank

De Coöperatieve Boerenleenbank Ouder-Amstel werd in 1899 opgericht. Dat was direct na de economische crisis gedurende de jaren tachtig en negentig van de 19e eeuw. Dat de bestaande banken tijdens die crisis geen enkele belangstelling hadden voor de agrarische sector was de hoofdreden voor de oprichting. Het werkgebied van de bank strekte zich uit over 'Ouder- en Nieuwer-Amstel, Watergraafsmeer, Weesper Carspel en Abcoude-Proosdij'. Na de aankoop van het pand aan de Kerkstraat 54 werd hier in 1924 de bank gevestigd. De bank verhuisde in 1960 naar nieuwbouw aan 't Kampje aan de overkant van de Kerkstraat. In 1959 verkocht de bank het pand aan de St. Hermanus Stichting.

Zie ook Speuren & Ontdekken, april 2016, nr 113 p. 34 e.v.

 
Share |
gearchiveerd onder: ,