Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Karma

Karma is een van de weinige, bewaarde houten dijkwoningen van rond 1900.

  • Karma is een van de weinige, bewaarde houten dijkwoningen van rond 1900.
    52.2953472 4.9104292
    • Woonhuis
    • Gemeentelijk monument

Klik hier voor meer foto's....

Koningin Julianalaan 32
1191 CE Ouderkerk aan de Amstel

Houten dijkwoning

Huize Karma, is een van de weinige, nog bestaande, bewoonde houten dijkwoningen in Ouderkerk. Het staat aan de Julianalaan, de vroegere Binnen-Bullewijkerweg. De arbeiderswoning is voorzien van een hoge kelder. Daardoor geeft de verhoogde woonetage uitzicht over de dijk langs de rivier de Bullewijk. Het entree is bereikbaar met een meter breed houten trapje van vier treden naar een klein bordes van ongeveer een vierkante meter. Het dak is voorzien van een gebroken schilddak met acht dakvlakken. Het werd omstreeks 1900 gebouwd door de familie Hogerhout. Op de historische kaart van Ouderkerk van 1890 komt het pand nog niet voor. De bouwstijl is van vóór de eerste wereldoorlog.

Gemeentelijk monument

In 1938 is vergunning aangevraagd en verleend voor het plaatsen van het hekwerk. Op 21 juni 1978 werd een bouwvergunning verstrekt voor het vernieuwen van de woning. De toenmalig directeur gemeentewerken dhr. L.E. Olthof adviseert B&W: ‘Na uitvoering van de verbouwing te plaatsen op de gemeentelijke monumentenlijst.’ B&W gaan hiermee akkoord. (Besluit 20 juli 1978.).
Die gemeentelijke monumentenlijst is er pas veertig jaar later gekomen, n.l. in 2018. Het pand werd begin 2019 aangewezen als gemeentelijk monument.


 

 
Share |
gearchiveerd onder: ,