Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Huis Bovenmeester

Het huis van de bovenmeester aan Rijksstraatweg 127 geeft prachtig de sfeer van Oud-Duivendrecht rond 1920 weer. Deze onderwijzerswoning met karakter vormt met De Oude School en De Kleine Kerk een bijzonder geheel.

  • Het huis van de bovenmeester aan Rijksstraatweg 127 geeft prachtig de sfeer van Oud-Duivendrecht rond 1920 weer. Deze onderwijzerswoning met karakter vormt met De Oude School en De Kleine Kerk een bijzonder geheel.
    52.3307151 4.9405936
    • Woonhuis
    • Gemeentelijk monument

Klik hier voor meer foto's....

Rijksstraatweg 127
1115 AP Duivendrecht

Sfeer van Oud-Duivendrecht

Gebouwd rond 1920 als onderwijzerswoning bij de Oude School achter De Kleine Kerk. De kerk, de oude school en het huis: ze horen gewoon bij elkaar, het is een leuk stukje Oud-Duivendrecht, waaraan nog gemakkelijk de sfeer van de jaren '20 valt te proeven. In Duivendrecht een heel bijzonder huis: Authentiek, opvallend, vrijstaand en een flinke tuin met een prachtige, imposante paardenkastanje. Een huis met karakter. Tot 1986 eigendom van de protestantse gemeente. De kerk had geld nodig om de aanbouw bij de kerk te kunnen realiseren.
Gemeentelijk monument.

Meester Grimme

Het huis van meester Grimme of (later) van meester Den Ouden: zo staat het ook wel bekend. Genoemd naar de laatste twee bovenmeesters. Er heeft altijd een 'bovenmeester'  gewoond. De laatste bovenmeester, meester den Ouden, is in 1986 vertrokken naar verzorgingstehuis 't Reijgersbosch. In 1987 is het huis grondig opgeknapt. In 1997 is een aanbouw gerealiseerd aan de kant van Groot Giessenhof.

Zicht op het schoolplein

De huidige bewoners Chris Folkers en Frans Smits vertellen (augustus 2012): "Het is een voor die tijd typisch huis, niet ontworpen door een architect, maar door een aannemer, die gewoon wist hoe je een huis moest bouwen. De twee bolletjes aan weerszijden van de daknok zie je veel bij huizen uit die tijd uit deze streek. De indeling is ongeveer zo gebleven als het was. Het kleine zijkamertje aan de voorkant was vast ooit de werkkamer van de bovenmeester, waar hij het schoolwerk nakeek en de belhamels tot de orde riep. De achterkant grensde aan het schoolplein, waardoor hij tijdens het speelkwartier gemakkelijk thuis even koffie kon drinken, (maar of hij dat ook deed, weten we niet)"

Rijksstraatweg

De ouders van Frans woonden aan de straatweg in Breukelen, waar Frans is geboren. "Vanaf onze verhuizing woonden we dus in dezelfde straat, omdat het de oude weg van Amsterdam naar Utrecht is. Dat het een huis is dat 'leeft' blijkt ook wel uit het feit dat we meerdere keren bezoek hebben gehad van oud-bewoners (kinderen van de onderwijzers, van meester Grimme en meester den Ouden) die nog graag eens binnen wilden kijken in hun oude huis."

 
Share |
gearchiveerd onder: ,