Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Hooger - Lust

Hooger - Lust of Hogerlust is een 18e eeuws rechthoekig woonhuis met rechte kroonlijst. Rijksmonument 31955. Het woonhuis is vermoedelijk rond 1700 gebouwd als buitenplaats en daarna vaak verbouwd. Tot 1975 hoofdkantoor van DEL (Draagt Elkanders Lasten).

  • Hooger - Lust of Hogerlust is een 18e eeuws rechthoekig woonhuis met rechte kroonlijst. Rijksmonument 31955. Het woonhuis is vermoedelijk rond 1700 gebouwd als buitenplaats en daarna vaak verbouwd. Tot 1975 hoofdkantoor van DEL (Draagt Elkanders Lasten).
    52.297807 4.901408
    • Woonhuis
    • Rijksmon-1

Klik hier voor meer foto's....

Hoger Einde Zuid 6
1191 JB Ouderkerk aan de Amstel

Plaisierplaats

Hooger-Lust is een 18e eeuws rechthoekig woonhuis met rechte kroonlijst. Het woonhuis is vermoedelijk rond 1700 gebouwd als buitenplaats. Rijksmonument 31955. De eerste bewoner was Jean de Chatelou, die in de 17e eeuw heel lang schepen van Ouder-Amstel was. In 1693 was hij al eigenaar van het perceel. Het huis komt voor op een prent uit 1726. De prent toont “de hofstede” met theekoepels vanaf de Amstel. Het huis was gebouwd als plaisier- of buitenplaats en had een speelhuis aan de Amstel.

 

 

Hofsteede Hoogerlust

Titel: "Hofsteede Hoogerlust toebehoorende Juffr. van der Els en dHr. Blok". Collectie Noord-Hollands Archief.
Eigenaars

Hooger-Lust is in de loop der eeuwen veelvuldig van eigenaar veranderd. In de geschiedenis komen allerlei verschillende spellingen van de naam voor: Hogerlust, Hoogerlust, Hooger-Lust. In 1871 koopt Pieter van Groen het pand. Hij splitst het in drie percelen. Op twee percelen staat alleen een huis. Het derde perceel wordt gevormd door erf met schuur. De volgende grote verbouwing vindt plaats als Hubrecht van der Weele het pand in 1938 koopt. De dubbele bewoning verdwijnt, evenals de dubbele deur aan de voorkant. De gang naar de tuin aan de rechterzijde naast Stroom en Lommer wordt garage. De kleine dakkapel aan de achterzijde wordt vergroot.

DEL - Draagt Elkanders Lasten

Hubrecht van der Weele is secretaris/penningmeester van de vereniging Draagt Elkanders Lasten (DEL), die leden verzekert tegen de kosten van ziekenhuisverpleging. Werkruimtes en archief van DEL zijn in het linker deel van de benedenverdieping en gedeeltelijk op de eerste verdieping gevestigd. Hubrecht overlijdt in 1955. Zijn zoon Hubrecht Marinus, directeur van DEL, verbouwt omstreeks 1962 opnieuw. Het pand wordt dan geheel kantoor. In 1975 verhuist het DEL-kantoor naar Nieuw Wittenburg aan de Dorpsstraat. De nieuwe eigenaar Nicolaas Cornelis Hey verbouwt het pand in 1976. Aan de voorkant komen twee nieuwe dakkapellen. Het deurkozijn wordt vernieuwd. De garage verdwijnt; de garagedeur wordt een gewoon raam.

Voor meer informatie over de bewoners van Hooger-Lust: Sporen uit het verleden van het Hogereinde in Ouderkerk aan de Amstel, J.W. van den Oever, conceptuitgave 2009.

Tekeningen van de hand van Hubrecht Marinus van der Weele over situatie voor en na de verbouwingen van 1938 en 1962 bevinden zich in het archief van het Historisch Museum Ouder-Amstel.

 
Share |
gearchiveerd onder: ,