Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Dotinghuizen

De Dotinghuizen in Duivendrecht bepalen het beeld van de Rijksstraatweg. Gebouwd in de jaren '30 door K.C. Doting.

  • De Dotinghuizen in Duivendrecht bepalen het beeld van de Rijksstraatweg. Gebouwd in de jaren '30 door K.C. Doting.
    52.3347472 4.9420936
    • Woonhuis

Klik hier voor meer foto's....

Rijksstraatweg 5-31
1115 AG/AH Duivendrecht

Familie van huizen

Kasteelachtig complex van huizen uit jaren dertig van vorige eeuw. Genoemd naar de eigenaar/verhuurder van de woningen: K.C. Doting. Deze familie van huizen vormt één geheel door een gedraaide kap op de eerste en de laatste woning.

Beeldbepalend

De bebouwing langs de vroegere Duivendrechtselaan is beeldbepalend voor de hoofdverkeersader van het dorp, de Rijksstraatweg. Zie ook Korte geschiedenis Ouder-Amstel (hieronder). Zij bestaat voor een groot deel uit panden uit de dertiger jaren van de vorige eeuw. Deze hebben niet het karakter van de individuele woning. Het zijn vaak rijtjes van 3 tot 8 woningen of meer, die zich als een geheel manifesteren, bijvoorbeeld door een gedraaide kap ter plaatse van de eerste en laatste woning. Of juist een gedraaide kap ter plaatse van de middelste woning. Het zijn gebouwen met kop en staart. De “families van huizen” variëren van elkaar op een ingetogen manier in stijl, type metselwerk en plastiek.

Crisis

In de jaren voorafgaande aan de Tweede Wereldoorlog bouwde de heer Doting aan de Rijksstraatweg en de Berkenstraat een uit ongeveer veertig woningen bestaand, complex van huizen, dat ook enige winkels bevatte. Blijkens de vele raamplakkaten met het opschrift “Te huur” konden de woningen nauwelijks aan de man worden gebracht. Het merendeel van deze woningen bleef lange tijd leeg staan. De stroom van forensen naar Ouder-Amstel was nog niet op gang gekomen.

 
Share |
gearchiveerd onder: