Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Veenderij De Nieuwe Bullewijk

Turfmakerij uit de 19e eeuw, actief van 1875-1905. Ten noordoosten van Ouderkerk. De veenderij lag in twee gemeenten, Ouder-Amstel en Weesperkarspel. De oude omringdijk van de vervening is nog zichtbaar. Het daar achter liggende uitgeveende land ligt een stuk lager.

  • Turfmakerij uit de 19e eeuw, actief van 1875-1905. Ten noordoosten van Ouderkerk. De veenderij lag in twee gemeenten, Ouder-Amstel en Weesperkarspel. De oude omringdijk van de vervening is nog zichtbaar. Het daar achter liggende uitgeveende land ligt een stuk lager.
    52.2978088003 4.92047916345
    • Natuur en Landschap

Klik hier voor meer foto's....

Ten noordoosten van Ouderkerk, tussen de
Burgemeester Stramanweg, de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en de Holendrechter- en Bullewijkerpolder.

Turfwinning

De polder De Nieuwe Bullewijk is het overblijfsel van een turfmakerij uit de 19e eeuw. Actief van 1875-1905. Gedeeltelijk herkenbaar aan de oude omringdijk van de vervening en het daar achter liggende lagere uitgeveende land. Nadat de Holendrechter- en Bullewijkerpolder drooggemalen was en weer tot weiland gereed gemaakt was duurde het een tiental jaren voordat er in 1875 toestemming werd gegeven voor een nieuwe veenderij in de Klein Duivendrechtse polder, de Binnenbullewijker-polder en de Westbijlmer- en Laanderpolder.
Het betreffende gebied werd tot één waterstaatkundig geheel gemaakt en kreeg de naam 'De Nieuwe Bullewijk'.

Weesperkarspel

Het te vervenen gebied sloot aan de zuidzijde aan op de noordzijde van de Holendrechterpolder- en Bullewijkerpolder en daar werd de oude veenderijdijk in de dijk rond deze nieuwe veenderij opgenomen. De veenderij lag in twee gemeenten, Ouder-Amstel en Weesperkarspel. De oude dijk, de Zwedkade, die ook de grens tussen Ouder-Amstel en Weesperkarspel vormde, behield tot 1908 zijn functie van waterkering. Dit dijkgedeelte, ten oosten van de A2, verdween met de bouw van Amsterdam Zuidoost. De veenderij 'De Nieuwe Bullewijk' stopte in 1905 en viel in 1908 droog. De naam werd toen 'Polder de Nieuwe Bullewijk'.

 

 
Share |
gearchiveerd onder: