Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Ouderkerkerplas

De Ouderkerkerplas is een recreatie- en natuurgebied ten zuid-oosten van Ouderkerk aan de Amstel. De plas is ontstaan ten gevolge van zandwinning. Langs de oevers is een natuurgebied ontstaan. De plas is een belangrijke overwinteringsplaats voor zeer veel vogels. Van half april tot half oktober is de plas open voor recreatie.

  • De Ouderkerkerplas is een recreatie- en natuurgebied ten zuid-oosten van Ouderkerk aan de Amstel. De plas is ontstaan ten gevolge van zandwinning. Langs de oevers is een natuurgebied ontstaan. De plas is een belangrijke overwinteringsplaats voor zeer veel vogels. Van half april tot half oktober is de plas open voor recreatie.
    52.293764546 4.9268891184
    • OA-Omtrek
    • Natuur en Landschap

Klik hier voor meer foto's....

Tussen A2 en A9
Ouderkerk aan de Amstel

Samenvatting

De Ouderkerkerplas is een recreatie- en natuurgebied ten zuid-oosten van Ouderkerk aan de Amstel. De plas ligt ingeklemd tussen het dorp en de snelwegen A2 en A9 en
is ontstaan ten gevolge van zandwinning.
Naast de diepe zandwinput is een ondiep gedeelte met
een recreatiestrand aangelegd. Langs de oevers is een bescheiden natuurgebied ontstaan. De plas is een belangrijke overwinteringsplaats voor zeer veel vogels die vanuit een kijkhut of vanaf een uitzichtpunt kunnen worden waargenomen. Een zwaluwwand biedt in voorjaar en zomer onderdak aan een kolonie oeverzwaluwen.
Van half april tot half oktober is de plas open voor recreatie. Er is een strand met speelgelegenheid aanwezig, er wordt dus gezwommen. Ook is er een veelgebruikte duikstek en heeft er een watersportvereniging zijn domicilie met gelegenheid tot zeilen en surfen. Aan de oever staat een grote windturbine. De vele vogels op de plas en het ingelaten water zorgen voor een hoge voedselrijkdom. Op warme zomerdagen treedt daardoor in de plas algenbloei op van blauwalgen. De plas is dan om gezondheidsredenen ongeschikt om in te zwemmen. Een vermindering van de inlaat van oppervlaktewater zou mogelijk een oplossing voor dat probleem kunnen zijn. De plas wordt ook gebruikt als koelwaterreservoir. Koud water uit de diepte dient in de zomer als koelelement voor het AMC en omliggende kantoren. De invloed daarvan op het milieu van de plas is nog ongewis.

Ontstaan

In 1969 was er zand nodig voor de aanleg van Rijksweg A9. Die weg zou de Holendrechter en Bullewijkerpolder doorsnijden, dus wat was eenvoudiger dan in die polder, vrijwel op de bouwlocatie, een zandput te maken. Rijkswaterstaat kwam tot overeenstemming met de Gemeente Ouder- Amstel om daar zand te zuigen. In de zomer van 1969 werd met het graven begonnen. Het zandzuigen ging door tot 1972. Het beheer van de plas valt onder het Groengebied Amstelland. De grootste diepte is momenteel 43 m.

Lees meer....

 

 
Share |
gearchiveerd onder: ,