Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

.

Sections

Jaarverslag 2015

Algemeen

Het was een druk jaar voor het bestuur en voor de actieve leden van de Vereniging. De nieuwe werkgroep Archeologie ging van start, er verscheen een extra nummer van Speuren en Ontdekken, de Vereniging trad verschillende keren tijdens openbare gelegenheden naar buiten met een stand, en er werd druk gewerkt aan de ontwikkeling van een eigen website. Dat moest allemaal naast de reeds 'gewone' werkzaamheden zoals ledenvergaderingen, excursies, drie uitgaven van S & O, de uitgave van het Verenigingsnieuws en heel veel andere werkgroepactiviteiten. Dat kon allemaal dankzij de niet aflatende inzet van héél veel actieve vrijwilligers. Het was voor velen een druk jaar. De activiteiten betaalden zich uit in de vorm van een netto winst van 50 leden.

Namens het bestuur wil ik iedereen die daaraan heeft bijgedragen bedanken. En de vele nieuwe leden heet ik van harte welkom.

Ruud Siekerman

voorzitter

 

Ledenvergaderingen
Zoals gebruikelijk waren er een voor- en een najaarsledenvergadering waarin de statutair verplichte onderwerpen besproken werden.
Op 25 maart 2015 werd de voorjaarsvergadering in De Kleine Kerk te Duivendrecht gehouden. Na de pauze keken wij naar de presentatie "Duivendrecht Van Toen".
Ruud Siekerman en Henk Keizer hadden van oude foto's een fotoreportage gemaakt die bijzonder in de smaak viel en de stemmen losmaakte. De zaal was ook omzoomd met grote oude foto's.

Op 9 november 2015 hielden we de najaarsvergadering in het Dienstencentrum in Ouderkerk.
Na de pauze was het de beurt aan Evert van Voskuilen voor zijn presentatie genaamd: "Tussen Amstel en Vecht".
Met zijn boek "Ridders in de Bijlmer" als leidraad vertelde hij ons over de geschiedenis van dit deel van Amstelland, alles verlucht met de meest prachtige kaarten en overzichten. De geschiedenis van het middeleeuwse Bijlmermoeras en het Reigersbos kwamen aan de orde. En natuurlijk het verdwenen fort Bijlmer.

Bestuur

Het bestuur kwam 10 keer in 2015 bijeen. Het bestond uit Ruud Siekerman, voorzitter; Lenny van Erp, secretaris; Ton van Noorden, penningmeester; Ria de Swart, ledenadministratie en Henk Keizer publiciteit.
Ton van Noorden en Henk Keizer, die zich weer herkiesbaar hadden gesteld voor het bestuur, werden herbenoemd. Ook Frank van Delden werd herbenoemd als lid van de kascommissie tot 2018 en Jan Gaasterland tot 2016.

Uitgaven

Speuren en Ontdekken verscheen in 2015 viermaal. De redactie bestond uit Marry de Boer, Anneke Boomars, Willemies van der Velden, Ton van Noorden, Henk Keizer, Ruud Siekerman en Ton de Zwart. De correctie was in handen van Ria de Swart. De lay-out werd gedaan door Danielle de Graaff.

In april was het nummer geheel gewijd aan de WO II in Ouder-Amstel. Op 5 mei werd het eerste exemplaar feestelijk op het Kampje in Ouderkerk in ontvangst genomen door wethouder Marianne van der Weele. Op 29 mei verscheen een extra nummer over Duivendrecht in WO II. De uitgave werd mogelijk door een subsidie van de gemeente. Burgemeester Mieke Blankers-Kasbergen ontving in de Cinetone-studio’s in Duivendrecht het eerste exemplaar uit handen van Ton de Zwart.

De speciale nummers vielen goed in de smaak en leverden veel nieuwe leden op.

Najaarsactie Wenskaarten
Voor het derde opeenvolgende jaar wisten we een onbekende afbeelding van Ouderkerk te achterhalen. Ditmaal een aquarel van het Haventje te Ouderkerk uit ca. 1814 uit de collectie van de Universiteit Leiden. We mochten er kosteloos gebruik van maken voor de uitgave van een ansichtkaart en een dubbele wenskaart.

Monumentenwebsite
www.monumentenouderamstel.nl
De monumentenwebsite bleef goed bezocht. Piet de Boer en Alex de Boer doen het onderhoud van de site. De foto’s zijn van Piet en Marry de Boer. In de tweede helft van het jaar werd besloten een nieuwe website te ontwerpen in het kader van de ontwikkeling van de ‘paraplu’website Historisch Amstelland.

Met deze nieuwe website in het verschiet werd pas-op-de-plaats gemaakt met het invoeren van nieuwe artikelen en foto’s op de ‘oude’website.

Databank Middeleeuwen Amstelland
Van de teksten uit originele bronnen over de geschiedenis van Amstelland vóór 1525 maken we transcripties en vertalingen naar modern Nederlands. Het project is een samenwerking van Wolfgerus met de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA) en de Historische Kring Abcoude-Baambrugge (HKAB). De projectgroep bestond in 2015 uit: Wim Timmer (HKAB), Cees Verkerk, Guus Lindeman (VHA), Wim Groeneweg (VHA), Dirk Hoeksema (VHA) en Peter Lichtenveldt (VHA/WvA). Wim Welling, Ruud Siekerman en Alex de Boer maakten deel uit namens Wolfgerus.

De resultaten gaan we publiceren via een nog te bouwen website onder de ‘paraplu’ van Historisch Amstelland.

Transcriptiegroep
Maandelijks komt de Transcriptiegroep in het museum bijeen om originele Oud-Nederlandse teksten te bestuderen en die om te zetten naar modern Nederlands.

Historische Onderzoeksgroep
De groep is actief op een breed front van onderzoek o.a. interviews met (oude) bewoners, huisnummering en het beantwoorden van ontvangen vragen. De groep komt ongeveer eens per zes weken bij elkaar. Er doen 12 leden van de Vereniging aan mee. De resultaten worden o.a. gepubliceerd in Speuren en Ontdekken. Deelnemers in 2015 waren: Alex de Boer, Henk Keizer, Ton van Noorden, Piet de Nooij, Peter van Schaik, Ruud Siekerman, Willemies van der Velden, Frans Zwerver, Jan Gaasterland, Rob Banen, Willem van Bloemen en Wim Welling.

Evenementencommissie/excursies
De commissie bestond in 2015 uit: Lenny van Erp (voorzitter), Mark Homan, Frans Zwerver, Eric Jonker en Michiel Weijs. De excursie in het voorjaar ging naar Aalsmeer op 30 mei. De Historische Tuin werd bezocht en het Veilinggebouwtje. Daarna werd een bezoek gebracht aan de Tuinwinkel. Na de lunch volgde een boottocht door het eilandengebied tussen de Grote en de Kleine Plas van de Westeinder.

Vanwege een heel drukke agenda van het bestuur werd afgezien van de organisatie van een najaarsexcursie.

Vrijwilligersdag
De Dag voor de vrijwilligers werd georganiseerd voor de vrijwilligers van Wolfgerus en het Museum. Op 22 augustus 2015 bezochten we Purmerend.

We werden daar hartelijk ontvangen door bestuursleden van de Vereniging Historisch Purmerend. Na een kopje koffie met gebak volgde een wandeling naar de Kaasmarkt waar wij in twee groepen werden gesplitst. Eén groep ging de stadswandeling maken, de andere ging het museum bezoeken o.l.v. een gids. De lunch gebruikten we weer gezamenlijk waarna de rollen werden omgedraaid. Om ± 16.00 uur eindigde de bijeenkomst en werd door sommigen noch wat nagepraat op een terras op de Koemarkt.

Werkgroep Archeologie
Het was het eerste jaar dat deze werkgroep aan het werk ging. De groep wordt geleid door Alex de Boer en Jan Gaasterland. In januari verscheen een artikel over bodemvondsten in het Weekblad voor O-A. Er reageerde opnieuw een aantal belangstellenden waardoor de groep kon worden uitgebreid. De leden van de werkgroep besloten uit te zoeken waar archiefvondsten uit Ouder-Amstel opgeborgen waren en waar documentatie te vinden was. Enkele leden namen deel aan een tweedaagse archeologiebijeenkomst van Bureau Monumentenzorg & Archeologie van Amsterdam. Er werd een bezoek gebracht aan de afdeling van de Archeologische Werkgemeen-schap in Amstelveen.

 

Website Historisch Amstelland
Dit jaar werden besluiten genomen over ontwerp en ontwikkeling van de nieuwe Website www.historischamstelland.nl. Het besluit van het Museum om deel te nemen bracht de deelnemende websites op vier: Wolfgerus, Monumentenouderamstel, Databank Middeleeuwen en Museum. Een groep leden bestaande uit Alex de Boer, Piet de Boer, Willy Brinkman, Henk Keizer, Ruud Siekerman en Sharon Smallwood stuurde het proces. Samen met Ronald Rolvink van het ontwerpbureau Lapis IT en de vormgeefster Irma Pas werden 10 plekken gecreëerd voor deelnemende partijen en partijen die gelinkt kunnen worden. Aan het eind van het jaar was de website bijna gereed voor de openbaarheid. Inmiddels is de website op 29 januari 2016 live gegaan. De leden van de Vereniging en andere bezoekers via internet kunnen nu op deze website een scala aan informatie verzameld vinden over de historie van Amstelland en onze Vereniging beschikt nu ook eindelijk over een eigen website.

Contacten/vertegenwoordigingen
-Zusterverenigingen
Een bijeenkomst met onze zusterverenigingen kwam niet tot stand. Door interne problemen zag Historische Kring Abcoude ervan af een bijeenkomst te organiseren. Ons aanbod om de bijeenkomst te organiseren is na overleg met de Vereniging Proosdijlanden door deze organisatie in 2016 overgenomen.

- Museum: Henk Keizer was namens Wolfgerus als toehoorder aanwezig bij vergaderingen van het Museumbestuur.

- Cultuurplatform: Alex de Boer is lid van het Cultuurplatform. Dit platform adviseert de gemeente Ouder-Amstel gevraagd en ongevraagd over alles wat met cultuur te maken heeft.

- Stichting Erfgoed Amstelland: De stichting is eigenaar van en beheert enkele voor Ouder-Amstel belangrijk geachte voorwerpen van kunst. Rob Ammerlaan maakt namens Wolfgerus deel uit van het bestuur. Ruud Siekerman woont de vergaderingen als adviseur bij. De aquarel van Kruimel is 2015 aan de stichting in eigendom overgedragen. De stichting ontving in 2015 het archief van Ton Albers in eigendom. Werving van gelden voor de restauratie van het schilderij van Jacobus Storck, Gezicht op Ouderkerk, is in gang gezet.

           

Wolfgerus in de openbaarheid

5 mei Kampje presentatie S&O Ouder-Amstel in WO II met een eigen stand
9 en 10 mei Molendagen, stand bij molen De Zwaan
29 mei Cinetone Duivendrecht, speciale presentatie S&O Duivendrecht in WOII
5 juni Amstelzomermarkt deelname
7 juni Amstelland dag, gecombineerde stand met beschermers Amstelland
21 augustus Sail/Pure Burenmarkt, gecombineerde stand met o.a. Cultuurplatform in de Dorpsstraat links van het stadhuis.
8/9 september Tijdens de Open Monumentendagen stonden we met onze stand bij de ingang van het Museum.
2 november legde een afvaardiging van het bestuur bloemen bij het herinnerings-monument op begraafplaats Karssenhof.
Bij sommige van de bovenstaande gelegenheden waren de nieuwe vlag en het spandoek met het logo Wolfgerus een welkome aanwinst waardoor de stands duidelijk in het oog springen.

Wolfgerus in het nieuws
In het Weekblad voor Ouder-Amstel werd 12 keer aandacht geschonken aan Wolfgerus. De vermeldingen betroffen korte berichten, zoals de aankondiging van vergaderingen, maar ook uitgebreide verslagen van bijvoorbeeld de avond in Cinetone op 29 mei en een verslag van de bijeenkomst op het Kampje op 5 mei.

Henk Keizer schreef verschillende artikelen over de geschiedenis van Ouder-Amstel voor het Weekblad voor Ouder-Amstel.

Leden
We schreven al in de inleiding dat het ledenaantal zich in stijgende lijn blijft bewegen. Inclusief cadeaulidmaat-schappen, ereleden, abonnees, donateurs en organisaties was de oplage van het blad aan het eind van het jaar gestegen naar 428 exemplaren. Dat is een stijging van 58 vergeleken met het begin van het jaar.

Er is in 2015 een kleine ledenwervingsactie gehouden in flats aan het Rembrandt van Rijnpark. Deze actie leverde in 2015 nog geen extra leden op.

 

Communicatie intern/extern
- Het Verenigingsnieuws verscheen drie keer.
- Henk Keizer verzorgde ook dit jaar weer enkele publicaties in het Weekblad van Ouder-Amstel over diverse onderwerpen uit de historie.
- Van iedere S&O worden 40 exemplaren ter beschikking gesteld aan de gemeente voor verdeling onder de nieuwe inwoners van de gemeente.
- brief 20 mei 2015 aan B&W van O-A over cultuurhistorisch belang van huis Karma, Julianalaan 32 te Ouderkerk.
- brief 15 juni 2015 aan mevrouw E.M.M. Wesseling, administratie begraafplaats Karssenhof, betreffende onderhoud monument Goudstikker.
- brief 1 december 2015 aan Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost, afd. Ruimtelijke Ordening
t.a.v. de heer I. Manuel m.b.t. Oranjevelt, Ouderkerkerdijk, Amsterdam Oost, ter ondersteuning van restauratieplannen.

Share |