Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Pastorie Elimkerk

De pastorie van de Elimkerk hoorde vroeger bij het militair gebied langs de Julianalaan, het zgn. sectorpark. Het was de woning voor de conducteur (gebouwd in 1900), die verantwoordelijk was voor het onderhoud van het geschut.. Tegenwoordig dient het gebouw als pastorie.

  • De pastorie van de Elimkerk hoorde vroeger bij het militair gebied langs de Julianalaan, het zgn. sectorpark. Het was de woning voor de conducteur (gebouwd in 1900), die verantwoordelijk was voor het onderhoud van het geschut.. Tegenwoordig dient het gebouw als pastorie.
    52.2952075102 4.90879005397
    • Kerken en Begraafplaatsen

Klik hier voor meer foto's....

Koningin Julianalaan 22
1191 CD Ouderkerk aan de Amstel

Karakteristiek pand. Een mooi voorbeeld van bebouwing aan het begin van de 20ste eeuw. In die tijd was de chaletstijl zeer populaire. Het overhangend dak met de sierlijke klossen geeft het gebouw zijn charme.

De pastorie van de Elimkerk hoorde vroeger bij het
militaire sectorpark. Het was de woning voor de
conducteur (gebouwd in 1900), die verantwoordelijk was voor het onderhoud van het geschut. In de conducteurswoning werden soms ook soldaten ondergebracht. Tegenwoordig dient het gebouw als pastorie van de Elimkerk, die ernaast ligt.

Sectorpark

Van de Franse overheersing (1795 tot 1813) is weinig zichtbaars overgebleven. Wel was de hele hoek van de huidige Wilhelminalaan/Julianalaan begin 19e eeuw militair gebied. Generaal Krayenhoff maakte in 1805 een plan om Amsterdam rondom te verdedigen met een waterlinie. Vanaf 1806 werden de verdedigingswerken gebouwd, later de Posten van Krayenhoff genoemd. Post nummer 10, aangelegd tussen 1806-1810, bestond uit batterijen aan weerskanten van de Bullewijk ter hoogte van de Bindelwijk en boerderij Zorg en Hoop. De post werd pas opgeheven in 1926. De noordkant van de verdedigingswerken is later gebruikt als Sectorpark Ouderkerk, afd. Materieel. De Hekmanschool, het schoolmeesterhuis, de Elimkerk en de pastorie stonden allemaal in het Sectorpark. De Elimkerk was oorspronkelijk een zoeklichtenloods (gebouwd in 1937).

 
Share |
gearchiveerd onder: