Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Schneiderhuizen

Complex burgerwoningen in 'Buurt over Ouderkerk', bestaande uit twee rijen woningen. Rond 1910 gebouwd in opdracht van C.H.Schneider. Gemeentelijk beschermd dorpsgezicht. Ten onrechte ook wel bekend als 'schapenhokken'.

  • Complex burgerwoningen in 'Buurt over Ouderkerk', bestaande uit twee rijen woningen. Rond 1910 gebouwd in opdracht van C.H.Schneider. Gemeentelijk beschermd dorpsgezicht. Ten onrechte ook wel bekend als 'schapenhokken'.
    52.2987873574 4.8981095
    • Dorpsgezichten

Klik hier voor meer foto's....

Amsteldijk Noord 1-16
1184 TD Amstelveen

Burgerwoningen

Complex van 16 burgerwoningen in de 'Buurt over Ouderkerk', bestaande uit twee rijen woningen.
Ze werden rond 1910 gebouwd in opdracht van C.H.Schneider, een Amstelveense grondeigenaar. Het complex is een gemeentelijk beschermd dorpsgezicht.

Schneider

Casper Hendrik Schneider was een Amstelveense grondeigenaar, die in 1906 een bouwvergunning aanvroeg voor zestien burgerwoningen van steen in twee blokken langs de Amstel. Bouwmeester was de plaatselijke timmerman L.H. Boer. De huizen werden in 1910 opgeleverd. De voorgevels van de huizen waren oorspronkelijk allemaal voorzien van schuiframen met luiken en glas-in-lood bovenramen. Karakteristiek zijn de kapvorm en de dakkapellen. De woningen werden gebouwd op grond van de voormalige hofstede 'Veen en Veelust'. Het toegangshek van deze hofstede bleef nog wel staan, maar werd in de jaren '30 wegens bouwvalligheid verwijderd. Volgens sommige bronnen heeft het de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam nog opgesierd.

Schapenhokken

De Schneiderhuizen staan op de gemeentelijke monumentenlijst als beschermd dorpsgezicht. In de redengevende omschrijving van de Gemeente Amstelveen wordt gesproken over 'een complex arbeidershuisjes'. Volgens deze omschrijving behoorde Casper Hendrik Schneider tot de indertijd zo genoemde 'Schaapjeskoningen'. Om deze reden zouden de huizen ook wel 'schapenhokken' zijn genoemd. Volgens anderen is dat niet juist. Met de term 'schapenhokken' zou de huizenrij (nrs. 18-27), die verderop aan de Amsteldijk na het benzinestation staat, bedoeld zijn. Maar wat zijn 'schaapjeskoningen' eigenlijk?

Noot van de redactie: De redactie van deze site heeft niet kunnen achterhalen wat 'schaapjeskoningen' zijn. De teksten waarin de term voorkomt zijn namelijk zonder bronvermelding. Graag uw reactie!!

 
Share |
gearchiveerd onder: