Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Rundervreugd

Boerderij Rundervreugd ligt beeldschoon langs de Amstel. Bouwjaar ca. 1830. Een typische T-boerderij. Een mooi voorbeeld van de Noord-Hollandse agrarische bouwstijl.

  • Boerderij Rundervreugd ligt beeldschoon langs de Amstel. Bouwjaar ca. 1830. Een typische T-boerderij. Een mooi voorbeeld van de Noord-Hollandse agrarische bouwstijl.
    52.3075087 4.9084366
    • Boerderij-1
    • Gemeentelijk monument

Klik hier voor meer foto's....

Binnenweg 7
1191 AA Ouderkerk aan de Amstel

Rundervreugd

De hoeve Rundervreugd is een mooie plek langs de Amstel. De boerderij is rond 1830 gebouwd in de vorm van een T. De entree vind je achter het hoofdgebouw. Vanaf de Binnenweg is goed te zien dat de opkamer zich boven de kelder bevindt. Het ernaast gelegen zomerhuis is van aanmerkelijk jongere datum.  Het is gebouwd op een ruim perceel langs de Amstel, ruim van de dijk af gelegen, met goed zichtbaar hoogteverschil.
Gemeentelijk monument.

Ontginning

De ontginning van het moerassige Amstelland begon in de 11e eeuw vanaf de oevers van veenriviertjes.
Dat verklaart waarom je zoveel boerderijen langs de rivier ziet staan. Rundervreugd is er een voorbeeld van. In de Klein-Duivendrechtse polder liggen uitgestrekte weilanden. Hier kwam onder meer melk vandaan die dagelijks naar de hoofdstad ging. In de tijd dat de dijkwegen slecht begaanbaar waren, had transport per schip via de Amstel de voorkeur. In de Klein-Duivendrechtse Polder is in het begin van de 20e eeuw turf gewonnen. Het bodempeil van deze polder ligt dan ook lager dan de Groot-Duivendrechtse Polder, dichterbij Amsterdam, waar geen turfwinning is geweest. In 1638 werd besloten tot bedijking en bemaling van dat stuk polder, waar o.a. de molen “de Zwaan” haar bestaan aan heeft te danken.

Op de oude kadastrale tekeningen uit 1832 komt een bouwvlak voor dat gedeeltelijk overeenkomt met het huidige. In 1981 is de boerderij verbouwd tot drie woningen, en zijn de buitengevels van het winterhuis en de stallen gerestaureerd. Daarbij is de voor die tijd typerende witte bepleistering van het winterhuis verwijderd. De gevel aan de Amstel-zijde valt op door de kenmerkende indeling in een opkamer met daaronder kelderramen en een “pronkkamer”, zoals ook te zien bij de buren “Oosteramstel”. De stal is riet-gedekt, en is op traditionele wijze verbonden met het zomerhuis.

Ook traditioneel zijn de fraaie leibomen voor de gevel aan de Amstel-zijde.

 
Share |
gearchiveerd onder: ,