Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Oranjevelt

Boerderij Oranjevelt wordt voor het eerst genoemd op een kaart uit 1818. Ze stond vroeger (tot 1921) in de gem. Ouder-Amstel, nu in Amsterdam. Engel van Zadelhoff kocht de boerderij in 1867. Zijn begrafenis per trekschuit in 1912 was een bijzondere, sociale gebeurtenis.

  • Boerderij Oranjevelt wordt voor het eerst genoemd op een kaart uit 1818. Ze stond vroeger (tot 1921) in de gem. Ouder-Amstel, nu in Amsterdam. Engel van Zadelhoff kocht de boerderij in 1867. Zijn begrafenis per trekschuit in 1912 was een bijzondere, sociale gebeurtenis.
    52.3230628 4.8965492
    • Boerderij-1

Klik hier voor meer foto's....

Ouderkerkerdijk 215 (v/h Binnenweg C17)
1096 CR Amsterdam

Oranje

Boerderij Oranjevelt stond vroeger (tot 1921) in Ouder-Amstel, nu in Amsterdam. Op een kaart uit 1818 komt de naam al voor. Het is niet duidelijk waar de naam vandaan komt. Wellicht kreeg de boerderij die naam als reactie op de Bataafse/Franse Tijd (1795 – 1813). Bij de patriotten was de naam Oranje nogal gehaat. De naam Oranjevelt
of (Het) Oranjeveld komt voor op een kaart uit 1818. Het lijkt er dus op dat deze naamgeving na afloop van de Franse tijd 1813 heeft plaatsgevonden. Deze naam is tot de dag van vandaag gebleven en staat duidelijk leesbaar boven de voordeur. Het voorhuis werd pas in 1876
voltooid, waarvan de eerste steen in de muur getuigt.

Van Zadelhoff

In 1867 kocht Engel van Zadelhoff (1840-1912), zelf afkomstig uit Nieuwer-Amstel, de boerderij. De familie Van Zadelhoff was oorspronkelijk afkomstig uit de Achterhoek. Oranjevelt zou bijna 100 jaar in de familie blijven. Oranjevelt is vanaf 1868 tot in de 50-er jaren van de 20e eeuw door de familie Van Zadelhoff bewoond geweest.

Begrafenis per trekschuit

Engel van Zadelhoff werd geboren in Nieuwer-Amstel en werd in Ouder-Amstel een man van aanzien. Hij was voorzitter van het bestuur van de polder Groot-Duivendrecht, lid van de gemeenteraad en lid van de kerkvoogdij van de Nederlandse Hervormde Gemeente. Zijn overlijden in 1912 was om die reden al een sociale gebeurtenis. Heel bijzonder was zijn begrafenis. Die vond plaats per trekschuit over de Amstel vanaf Oranjevelt naar Zorgvlied. De familieoverlevering zegt dat Engel ooit een ernstig ongeluk met paard-en-wagen op de Diemerweg heeft gehad. Daarbij hadden twee paarden het leven verloren, de wagen was totaal vernield. Engel zelf bleef wonderwel ongedeerd. Hij legde toen de gelofte af dat hij nooit meer zou rijden. Aan die gelofte heeft hij zich altijd gehouden tot en met de dag van zijn begrafenis: per trekschuit in plaats van per lijkwagen.

Een stoet van eigenaren

Oranjevelt is ontstaan uit drie onroerend goed objecten die op een gegeven moment in één hand komen. Er was een stuk land dat Mr. Gerardus Bors van Waveren op 28 augustus 1729 kocht. Daarop aansluitend lag een stuk grond van Francois van Harencarspel met een herenhuis, een huismanswoning, stallen, enz. Verder was er nog een stuk land dat in 1747 verkocht werd door de erven Witsen (erven van Gerard Bors van Waveren) aan Martinus Hoffman te Abcoude. Later blijkt het grondbezit een boerderij in de Groot Duivendrechtse polder met ongeveer acht morgen te omvatten. Dit terrein is te zien als de kern van het latere Oranjevelt. In 1813 werd de boerderij opnieuw verkocht. Koper werd Bart van der Woerd (of Verwoerd). In 1808 kwam de Gier, gelegen naast Oranjevelt, in handen van Aletta Hissink. In 1819 wordt dat verkocht aan Bart van der Woerd. Op 20 maart 1840 kocht Bart ook de twee huizen onder één kap plus enige grond. Het lijkt er op dat Oranjevelt hiermee de omvang kreeg die nadien niet meer is veranderd. In de 20 jaar daarna verwisselt Oranjevelt nog twee keer van eigenaar tot Engel van Zadelhoff het in 1867 koopt.

 
Share |
gearchiveerd onder: