Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Rondehoep West 40

Fraaie, chaletachtige boerderij van het dwarshuistype met aangebouwd zomerhuis. Bouwjaar ca 1860. Bijzonder overhangend dak.

  • Fraaie, chaletachtige boerderij van het dwarshuistype met aangebouwd zomerhuis. Bouwjaar ca 1860. Bijzonder overhangend dak.
    52.2863481 4.8881021
    • Boerderij-2
    • Rijksmon-2

Klik hier voor meer foto's ....

Rondehoep West 40/40A
1191 KL Ouderkerk aan de Amstel

Chalet

Fraaie, chaletachtige boerderij met bijzonder overhangend dak. Dwarshuistype met gebogen houten daklijsten. Naastgelegen, aangebouwd zomerhuis met houten topgevel ook zeer interessant. Bouwjaar ca 1860.
Rijksmonument 31972.

Amsteleiland

Voor Amstellandse begrippen een royale boerderij met winter- en zomerhuis. Het winterhuis heeft een zeer opvallende gevel, die in Amstelland weinig voorkomt. Het dakoverstek is ongeveer een meter, ver over de voor- en zijgevels van het huis. De voorgevel is strak en symmetrisch met een enorme dakerker en daaronder een raam met een ronde bovenkant. De lijn van de erker wordt aan de achterzijde voortgezet in de aangebouwde stal. De daklijsten hebben een bijzondere, gebogen vorm. Van het zomerhuis is vooral de voorgevel met zijn puntmakelaar en sierlijke windveer opvallend. Beide onderdelen hebben verschillende eigenaren en worden afzonderlijk bewoond. Aan de achterzijde bevinden zich een wagenschuur, veestallen en een paardenstal. De boerderij heette vroeger Vredeoord.

De boerderij ligt aan de oorspronkelijke loop van de Amstel. Aan de overkant ligt het Amsteleiland. Dat is grondgebied van de gemeente Amstelveen, dat alleen maar bereikbaar is via de Rondehoep West. Het eiland is kort na 1738 ontstaan toen Matheus Alewijn dit terrein kocht en de bocht in de Amstel aldaar liet afsnijden door een nieuwe vaart te laten aanleggen: Het Nieuwe Diep. De Amstel maakte voor die tijd nog een scherpe bocht waardoor veel grote trekschuiten moeite hadden er te varen. De boerderij keek tot eind jaren ’90 uit op Scheepswerf De Amstel, dat lang het gezicht van het Amsteleiland heeft bepaald. In de volksmond wordt het eiland nog steeds het Baas-eiland genoemd, naar de familie die er drie generaties lang woonde en de scheepswerf exploiteerde. Het eiland wordt omgevormd tot een exclusieve woonomgeving.

 

 
Share |
gearchiveerd onder: ,