Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Jan Coevertveer

Aan het eind van de Brugstraat liggen de remmingswerken van het Jan Coevertveer. Tot 1939 lag hier de Lange Brug, die Ouder- en Nieuwer-Amstel verbond. Het pontje vaart alleen op bepaalde dagen en wordt gevaren door vrijwilligers. Het Jan Coevertveer symboliseert de eeuwenlange verbondenheid van de Ouderkerken aan weerszijden van de Amstel: Het Ouderkerkse en het Amstelveense deel (de buurt over Ouderkerk).

  • Aan het eind van de Brugstraat liggen de remmingswerken van het Jan Coevertveer. Tot 1939 lag hier de Lange Brug, die Ouder- en Nieuwer-Amstel verbond. Het pontje vaart alleen op bepaalde dagen en wordt gevaren door vrijwilligers. Het Jan Coevertveer symboliseert de eeuwenlange verbondenheid van de Ouderkerken aan weerszijden van de Amstel: Het Ouderkerkse en het Amstelveense deel (de buurt over Ouderkerk).
    52.2971765496 4.90119253121
    • Bruggen en Ponten

Klik hier voor meer foto's....

Brugstraat
1191 AV Ouderkerk aan de Amstel

Lange Brug

Aan het eind van de Brugstraat vinden we de remmingswerken van een pontje: het Jan Coevertveer.
Hier begon ooit de oprit van de Lange Brug, die de Amsteloevers van Ouder- en Nieuwer-Amstel verbond. Deze brug heeft de Brugstraat in het Ouder-Amstelse deel van Ouderkerk met de Amstelzijde in het Amstelveense deel verbonden. Er is voor het eerst sprake van een brug
in 1356. Vanaf 1531 tot 1613 werd de oeververbinding met een pont onderhouden. Vanaf 1939 tot de jaren '70 was hier ook een pontverbinding.

Twee Ouderkerken

Het Jan Coevertveer is van historisch belang voor Ouderkerk aan de Amstel en symboliseert de eeuwenlange verbondenheid van de twee Ouderkerken aan weerszijden van de Amstel: Het deel dat bij de gemeente Ouder-Amstel hoort en het Amstelveense deel (de buurt over Ouderkerk), beide beschermde dorpsgezichten.

Toen in 1938 de Provinciale weg werd aangelegd, kwam daarin de huidige brug over de Amstel te liggen, op ongeveer 400 meter verder richting Amsterdam. De Lange Brug werd daarna afgebroken en gedeeltelijk weer opgebouwd in het Openlucht Museum te Arnhem, in de Zaanse buurt. Voor voetgangers en fietsers kwam er een pontverbinding, die dienst deed tot de jaren zeventig.

Jan Coevert

Naamdrager van de kabelpont is de Ouderkerkse smid Jan Coevert. Na vele pontloze jaren nam hij de pont over van de gemeente. Hij knapte de pont helemaal op en bracht hem één keer per jaar in de vaart (op Koninginnedag). Sinds 1995 zorgt de Stichting Vrienden van het Pontje ervoor dat de pont weer regelmatig vaart. In de zomer vaart het pontje elke zondagmiddag. Het pontje wordt in bedrijf gehouden door vele donateurs en de vrijwilligers. De bediening vraagt een ploeg van vier mensen: de lierbediener, de loods, de schipper en de stuurman of –vrouw. De pont komt in beweging door de 'klossers' die  houten klossen langs een strak gespannen kabel trekken. In Nederland zijn weinig kabelponten te vinden die nog helemaal met handkracht wordt bediend.

Zie ook de website van de Stichting Vrienden van het Pontje: www.pontje.nl

 
Share |
gearchiveerd onder: