Restauratie


Bron: Weekblad Ouder-Amstel, woensdag 29 maart 2017
Titel: Restauratie 17e eeuws schilderij begonnen
Tekst: Stasja Bresser-Köhler



'Er was weinig beeldmateriaal uit die tijd over dat plekje in Ouderkerk.'

Restauratie 17e eeuws schilderij begonnen
 

De restauratie van dit 17e eeuws schilderij neemt enkele maanden in beslag.

 

OUDERKERK - Het schilderij uit de 17e eeuw van Jacobus Storck over Ouderkerk dat vanaf 2013 in het Historisch Museum heeft gehangen wordt gerestaureerd. Restaurateur Ronald de Jager heeft het unieke schilderij uit plusminus 1650 vorige week meegenomen. De restauratie gaat een paar maanden in beslag nemen.

Ronald de Jager is door de Stichting Erfgoed Amstelland, eigenaar van het schilderij, gevraagd de restauratie op zich te nemen. Hij zal de oude vergeelde vernislaag verwijderen en een nieuwe aanbrengen. Daarmee krijgt het schilderij weer haar oorspronkelijke kleur en diepte terug. Verder gaat De Jager enkele scheurtjes in het paneel lijmen en de steunconstructie aan de achterkant vervangen. Veel werk zal ook gaan zitten in het retoucheren. Retoucheren is het opnieuw aanbrengen van de verf op een plek waar de originele verf (gedeeltelijk) verdwenen is. De Jager heeft alle vertrouwen in een goed resultaat. "Voor mij als restaurateur en Ouderkerker is dit een heel mooie opdracht. Hoewel de behandeling op zich niet uniek is. Dergelijke restauraties komen wel vaker voor," vertelt De Jager. "Leuk is ook dat de locatie van de restauratie vlakbij de plek is waar Storck zijn schetsen voor het schilderij heeft gemaakt."
Het schilderij wordt na de restauratie weer teruggehangen in het Historisch Museum. "Daar hoort het," vertelt Ruud Siekerman van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel. Siekerman is degene die het schilderij 'ontdekt' heeft. Een paar jaar geleden trof hij een afbeelding van een 17e eeuws schilderij aan in een veilingcatalogus, dat wel eens een gezicht op Ouderkerk kon zijn. Na flink wat speurwerk bleek dat inderdaad zo. Het schilderij toont de kerk met hoge toren en verhoogd koor, de Amstel met de Lange Brug met enkelvoudige klap en de bakkerij (op de plek van bakker Out). Siekerman: "Het schilderij is echt een aanwinst. We hebben al 30 jaar een museum, maar in al die jaren altijd 'alleen' met plaatjes gewerkt. Jozé van der Voort van het Cultuur Platform beaamt dat het schilderij een aanwinst is: "Er was heel weinig beeldmateriaal uit die tijd over dat specifieke plekje in Ouderkerk."

Het schilderij uit de Gouden Eeuw is in 2013 aangeschaft door Stichting Erfgoed Amstelland voor 4.500 euro. De aanschaf was mogelijk door giften. Ook de restauratie wordt gefinancierd door (lokale) donateurs. Daarnaast hebben het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Rabobank een financiële bijdrage geleverd. Als het schilderij gerestaureerd is, zal het wederom onthuld worden. Wanneer dat plaatsvindt is nog niet bekend.




Bron: Weekblad Ouder-Amstel, woensdag 5 juli 2017
Titel: Herstel voor `Gezicht op Ouderkerk`
Tekst en foto: Bianca Fenne

 

Herstel voor `Gezicht op Ouderkerk`  





Marian van der Weele, Jacqueline de Maa, Mieke Blankers-Kasbergen
en Jozé van der Voort-van der Heijden bij Ronald de Jager.
 

Restaurateur schilderij oogst bewondering

OUDERKERK -
Kunstrestaurateur Ronald de Jager maakte in het voorjaar een begin met de restauratie van het schilderij `Gezicht op Ouderkerk`, toegeschreven aan Jacobus Storck (1641 - na 1692) en sinds 2013 eigendom van Stichting Erfgoed Amstelland. Dinsdag 27 juni brachten burgemeester Mieke Blankers-Kasbergen, wethouders Marian van der Weele en Jacqueline de Maa, en Jozé van der Voort, secretaris van Stichting Erfgoed Amstelland, een bezoek aan het atelier van De Jager.

Het kunstwerk, van rond 1665, biedt een zeldzaam kijkje op de Amstel, de Lange Brug, de oude Amstelkerk en de bakkerij. "Er zijn niet veel afbeeldingen van dit plekje", vertelt De Jager. "Dat maakt het schilderij zo bijzonder. In eerste instantie was het niet zeker dat het Ouderkerk betrof, maar de verhoging van het dak van de kerk, het koor, is kenmerkend en daardoor was er geen twijfel mogelijk."

OORSPRONKELIJK - De Jager verwijderde zorgvuldig de oude vergeelde vernislaag waardoor de laag olieverf tevoorschijn kwam. "Nu beginnen we aan het herstel. Het paneel vertoont scheuren; die worden gerepareerd. Dan beginnen we met de grote schades. Dat biedt dan houvast voor het fijnere werk. We hebben natuurlijk geen foto's van hoe het er oorspronkelijk uitzag. We moeten werken met wat we hebben." Bij de verf die hij gebruikt, gaat het om pigmenten en kleurstoffen die eventueel later weer verwijderd kunnen worden. "De laag met vernis die ik gebruik, vergeelt niet. Maar er kan in de toekomst een reden zijn om het oorspronkelijke werk weer tevoorschijn te halen. Ik kan niet bedenken waarom, maar het kan. Op deze manier blijft het origineel behouden."

Het eikenhouten paneel is tevens aan de achterzijde aan restauratie toe. "Ook daar gaat het nodige werk inzetten. Je ziet die achterkant niet, maar het is voor het behoud van het schilderij belangrijk dat het wel aangepakt wordt." De oude lijst is geoxideerd. Of dat te herstellen is, valt nog niet te zeggen. Wellicht moet er een nieuwe lijst omheen. "Dat bekijken we verderop in het proces. Eerst het schilderij zelf." Als de restauratie klaar is - vermoedelijk in oktober of november - komt het paneel terug op het plekje in Historisch Museum Ouder-Amstel (Kerkstraat 3-8).

DONATIES - Stichting Erfgoed Amstelland, waarvan Blankers-Kasbergen voorzitter is, kon dankzij het Prins Bernhard Fonds, de Rabobank, de gemeente Ouder-Amstel en vele giften van ondernemers en particulieren het geld voor de kostbare restauratie bijeenbrengen. "Daar zijn we ontzettend blij mee", zo benadrukt Van der Voort. "Maar meer donaties zijn natuurlijk altijd welkom." Wat Van der Weele, die Cultureel erfgoed in portefeuille heeft, en De Maa, die verantwoordelijk is voor Cultuur, onderschreven. Meer informatie staat op www.historischamstelland.nl.



 

 

 

Share |