Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Collectie

In het museum is een groeiend aantal prenten en kaarten uit de 17e, 18e en 19e eeuw te zien, ten dele in de vaste expositie, ten dele, op aanvraag, in het archief.
Bibliotheek

Het museum heeft een bibliotheek die voor studiedoeleinden beschikbaar is. De boeken worden niet uitgeleend, maar kunnen gebruikt worden in de studieruimten van het museum. Er is een gecomputeriseerde catalogus op titel en trefwoorden. De artikelen in het tijdschrift van de plaatselijke Historische Vereniging 'Wolfgerus van Aemstel' zijn beschreven in een uitgebreide index op jaartal, locatie, gebeurtenissen en personen.

Foto's en prentbriefkaarten

Het museum beschikt over enige duizenden foto’s en prentbriefkaarten. Een groot deel van deze collectie is gedigitaliseerd en eenvoudig toegankelijk. U kunt in het museum deze omvangrijke collectie bezichtigen. Enkele van deze ansichtkaarten zijn tevens als reproductie te koop.


Korte Brug, Ouderkerk 1920

Voorwerpen

De verzameling van objecten uit de gemeente is divers en bestaat uit: gebruiksvoorwerpen, vooral uit de twintigste eeuw, vaandels en enig ander textiel, keramiek en porselein enkele middeleeuwse stenen en de deksel van een middeleeuws kinderdoodkistje.

Object 'Benningh'

Centraal in de vaste expositie staat het Benningh-object. Op een fraaie kaart van Amstelland uit de 19e eeuw is met óplichtende rivieren en weteringen de 16e eeuwse situatie weergegeven. De boeiende geschiedenis van de waterlozingen uit het Utrechtse en hoe Jan Benningh daar een eind aan wist te maken wordt in korte hoofdstukjes uitgelegd. Bij ieder hoofdstukje hoort een dam die gelegd dan wel gesloopt werd. Rode lampjes die hoofdstuksgewijs aangezet kunnen worden, laten daarvan de positie zien.

 

Share |
Bedstee

Vaste collectie