Onthulling

 

Bron: Weekblad voor Ouder-Amstel, woensdag 14 november 2018
Titel: 'Gezicht op Ouderkerk' klaar
Tekst en foto: Naomi Heidinga

 

'Gezicht op Ouderkerk' klaar

 
 
  Restaurateur Ronald de Jager vertelt over de restauratie.  

 

Schilderij is gerestaureerd

 

OUDERKERK Het 17e eeuwse schilderij 'Gezicht op Ouderkerk' van Jacobus Storck is vrijdag onthuld na een restauratie. Het werk is opgefrist: de kleuren zijn helderder en de Nederlandse driekleur spat van het doek. Het schilderij komt straks in het vernieuwde Museum Amstelland te hangen. Tot die tijd mag burgemeester Joyce Langeracker er van genieten: het doek krijgt tijdelijk een plek in haar kamer.

De onthulling is vrijdag verricht door burgemeester Joyce Langenacker en (oud) burgemeester Mieke Blankers-Kasbergen, in bijzijn van onder meer de restaurateur van het schilderij, Ronald de Jager. Het restaureren van het schilderij was een hele klus, vertelde hij. "Je hebt verschillende type schilderijen: schilderijen die er goed uitzien en die in goede conditie zijn; schilderijen die er goed uitzien, maar waar een addertje onder het gras schuilgaat; schilderijen die er slecht uitzien, maar waarmee het mee blijkt te vallen, en slechte schilderijen die hun slechte reputatie waar maken. 'Gezicht op Ouderkerk' valt in de laatste categorie."
Het eeuwenoude schilderij heeft al veel meegemaakt. De meeste schade is echter niet veroorzaakt door de tijd, maar door de voorgangers van De Jager. "Dit werk is geschilderd op een houten paneel. In het verleden was men bang dat het paneel krom zou gaan trekken. Oorspronkelijk was het een dikke eikenhouten plank, maar het is afgeschaafd tot een paneel overbleef van enkele millimeters dik."

HOUTWORM Over het schilderij: "Jacobus heeft een oude plank gebruikt, met hier en daar butsen erin. Het paneel bestaat uit twee delen en er is spinthout gebruikt. Dat is hout van de buitenste delen van de boom, dat eigenlijk te zacht is. Daar heeft ook houtworm ingezeten."
Voor de restaurateur was het opknappen van het schilderij een bijzondere klus. "Het is een afbeelding van een plek die hemelsbreed maar een paar honderd meter verwijderd is van mijn atelier. Het schilderij zelf is hier niet gemaakt. Vroeger maakte men schetsen op locatie; het schilderen gebeurde in het atelier. Maar voor mijn gevoel is de cirkel voor het schilderij toch rond." De lijst van het schilderij is deels bekostigd met het afscheidscadeau van Mieke Blankers. Het geld dat ze van de gemeenschap ontving bij haar afscheid heeft ze gedoneerd. Het resultaat mag er zijn. "Door de zwarte lijst word je als het ware het schilderij ingetrokken," aldus Hans Out, bestuurslid van Stichting Erfgoed Amstelland. Deze stichting heeft het schilderij in beheer.
Ruud Siekerman heeft het schilderij ontdekt. "Ik zag het schilderij jaren geleden in de catalogus van Christi's. Het leek op Ouderkerk, maar daarover stond niets in de beschrijving. Daarop heb ik het veilinghuis gemaild. Ik kreeg echter geen reactie. De catalogus verdween in de kast, met een plakkertje op de bewuste pagina. Zo'n vijf jaar geleden stuitte ik tijdens het opruimen weer op de catalogus. Ik besloot opnieuw het veilinghuis te mailen met een verzoek om informatie. Deze keer kreeg ik een foto van het werk. Het bleek niet verkocht te zijn. Via het veilinghuis kwam ik in contact met de eigenaar, die in Dordrecht woonde. Hij wilde het wel verkopen, maar vroeg 5 duizend euro. Dat geld hadden we niet. Daarom zijn we met verschillende partijen om tafel gegaan. Dankzij sponsoren en een veiling is het alsnog gelukt het werk aan te kopen. Omdat de gemeente geen schilderijen wilde aankopen, hebben we een stichting opgericht, de Stichting Erfgoed Amstelland."
Het schilderij krijgt een plek in het vernieuwde museum. Daar is het echt op zijn plek, de Amstel vormt de rode draad in het museum.

 

 

Share |