Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

.

Sections

Wat verdween uit Duivendrecht - door de aanleg van het spoor, de metro en de Venser

Het zuidelijk deel van Duivendrecht werd afgebroken ten behoeve van het station en bestaat sinds de jaren zeventig niet meer.


v.l.n.r. Ans Quirijnen (St. Oud-Duivendrecht), Willy Brinkman, Wim Welling en Ruud Siekerman (Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel)      Foto: Piet de Boer


Onder de hoge metrobaan van station Duivendrecht overhandigde Ruud Siekerman het eerste exemplaar van “Ook dit was Duivendrecht – wat verdween voor de aanleg van het spoor, de metro en de Venser.” aan Ans Quirijnen. Ruud Siekerman is eindredacteur van het tijdschrift Speuren en Ontdekken (S&O), uitgegeven door de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel. Ans Quirijnen is secretaris van de Stichting Oud-Duivendrecht, die Duivendrecht Destijds samenstelt..

Dit themanummer van Speuren en Ontdekken beschrijft de geschiedenis van een deel van Duivendrecht dat sinds de jaren zeventig niet meer bestaat. Het zuidelijk deel van Duivendrecht werd afgebroken, zoals een stuk van de Rijksstraatweg, de Ouderkerkerlaan, de Diemerlaan en de Abcouderstraatweg, met alle bebouwing die daar langs stond: bijvoorbeeld het Bijlmer Fort, het Willibrordus gebouw, bakkerij De Hoop, slagerij Van Walbeek en boerderij Strandvliet. Het stond allemaal in de weg voor de bebouwing van de Bijlmermeer en de aanleg van een nieuwe spoorbaan, een nieuw treinstation en de metrolijn Amsterdam-Gaasperplas.

Een aantal historici, redactieleden van S & O en (oud-)Duivendrechters besloot maanden geleden om een en ander over dit verdwenen gebied uit te zoeken en herinneringen van oud-bewoners op te tekenen. Het resultaat is een uitgave van meer dan 80 pagina’s en zo’n 150 afbeeldingen, een prachtige weergave van een verdwenen werkelijkheid. Het blad is bij de boekhandel te koop voor € 10, evenals bij museum Amstelland (als het weer open is) en de Historische Vereniging Wolfgerus (wolfaems@ xs4all.nl); voor leden is het nummer gratis. Lid worden? Kijk op de website: https://www.historischamstelland.nl/ontdekken/wolfgerus-van-aemstel

Share |