Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

.

Sections

30 augustus 2016 - Onbekend schilderij van Ouderkerk ontdekt

Een lid van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel ontdekt opnieuw een onbekend schilderij van Ouderkerk.

In het Frans Hals Museum in Haarlem hangt een winter schilderij van Jan van Goyen met een afbeelding van schaatsers op een vaart en op de achtergrond de contouren van een dorp met hoge kerktoren.

afb. 1 Esaias van de Velde (1587-1630), Winterlandschap, ca. 1620 olie/paneel, 28,5cm x 37,5 cm. coll. Frans Hals Museum, Haarlem. foto Piet de Boer.

Volgens de schrijver van het artikel in Speuren en Ontdekken is het een zeventiende-eeuws gezicht op Ouderkerk. De figuren op het schilderij schaatsen op de Bullewijk en de achtergrond wordt gevormd door de Kerkstraat, vroeger De Laan geheten.

De ontdekker van het schilderij is Ruud Siekerman die al eerder een onbekend schilderij en een aquarel met afbeeldingen van Ouderkerk uit de vergetelheid haalde. Ruud vertelt dat hij met zijn vrouw zo’n jaar geleden in een catalogus over landschapsschilderijen een afbeelding tegen kwam die hem meteen deed denken aan Ouderkerk. Nader onderzoek versterkte dat vermoeden. In de nieuwe uitgave van Speuren en Ontdekken schrijft hij in een uitgebreid artikel wat er precies op het schilderij te zien is.
Zijn conclusie is dat het ongetwijfeld Ouderkerk is dat afgebeeld wordt en wel in de vroege zeventiende eeuw ca. 1625-1630 toen de nieuwe weg van Ouderkerk naar Breukelen, een belangrijk traject in de route Amsterdam-Utrecht, sterk verbeterd was. De weg liep toen over de kade van de Bullewijk aan de kant van de Portugees-joodse begraafplaats Beth Haim. Op het schilderij lopen op die kade ook mensen en gaat een ruiter te paard.

Er is onder deskundigen enig verschil van mening of het schilderij toegeschreven moet worden aan Jan van Goyen (Leiden 1596–Den Haag 1656) of Esaias van de Velde (Amsterdam 1587-Den Haag 1630). Maar die discussie laat Ruud maar voor wat het is. Het belangrijkste is dat er weer een onbekende afbeelding aan het cultureel erfgoed van Ouderkerk is toegevoegd.
Als bijzonderheid vertelt hij ons nog dat de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel met toestemming van het Frans Hals Museum van het schilderij een ansichtkaart en een wenskaart in omloop gaat brengen.
Zijn oproep: koop het augustusnummer van Speuren en Ontdekken of nog liever, wordt lid van de Historische Vereniging www.historischamstelland.nl/ontdekken/wolfgerus-van-aemstel en maak gebruik van de mogelijkheid om kaarten te bestellen.

 

 

 

 

Share |