Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

.

Sections

Nieuwe Uitgave Joodse Inwoners Ouder-Amstel 1900-1950

Wanneer kwamen zij er wonen? En hoe ging het daarna met ze? Hoe liep het af? De geschiedenis van de Joodse inwoners van Ouder-Amstel (Duivendrecht-Ouderkerk-Waver) is nog niet eerder geschreven. Zij woonden al eeuwen in Ouder-Amstel. In de jaren dertig kwamen veel Joodse vluchtelingen uit Duitsland in Duivendrecht wonen en werken. Joodse inwoners werden in de oorlog gedwongen naar Amsterdam te verhuizen. Sommigen vonden op verschillende plekken in de gemeente onderdak. Slechts enkelen overleefden de oorlog en keerden terug. Uit de beschrijving komt een indrukwekkend beeld naar voren van het verschrikkelijke lot dat deze inwoners van Ouder-Amstel heeft getroffen. Schrijver Ruud P. Siekerman is historicus en redacteur van Speuren en Ontdekken.

De burgemeester van Ouder-Amstel Mevrouw Joyce Langenacker schrijft het voorwoord. Het boek begint met een Inleiding en verantwoording van de auteur en is ingedeeld in drie fasen:

1. 1900 - mei 1940
2. de oorlogsjaren 1940-1945
3. mei 1945 tot 1950.

De bijlagen bevatten: adressenlijst, persoonsnamenregister, onderwerpenregister, bronnenlijst en een overzicht van onder andere anti-Joodse maatregelen.

De uitvoering: Formaat 24 hoog x 17 breed, gebonden met harde omslag, ca. 300 pagina’s, veel afbeeldingen in kleur, waaronder unieke onbekende portretfoto’s, straten en woningen, krantenberichten, enzovoorts. Veel woningen zijn speciaal voor deze uitgave gefotografeerd. 

Verschijnt najaar 2019. Uitgever is de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel uit Ouder-Amstel. De uitgave komt mede tot stand met subsidie van de Gemeente Ouder-Amstel, de Rabobank Coöperatiefonds, de Stichting Aemstellant.

Prijs: leden Historische Vereniging € 15,-
          niet-leden tot 1 januari 2020 € 22.50, daarna € 29,90. (excl. eventuele verzendkosten).

Bestel nu al via wolfaems@xs4all.nl.Vermeld uw naam, adres en aantal exemplaren en of u lid bent van de Vereniging (lidmaatschap is slechts 22,50 per jaar vanaf 2020).

Share |