Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Zuidveenderij

De Zuidveenderij ligt ten noordoosten van Ouderkerk, tussen de Machineweg en de Middenweg. In 1898 werd ten zuiden van de veenderij De Nieuwe Bullewijk een nieuwe veenderij gestart.

  • De Zuidveenderij ligt ten noordoosten van Ouderkerk, tussen de Machineweg en de Middenweg. In 1898 werd ten zuiden van de veenderij De Nieuwe Bullewijk een nieuwe veenderij gestart.
    52.2968902091 4.92822538308
    • Natuur en Landschap

Klik hier voor meer foto's....

Ten noordoosten van Ouderkerk, tussen de Machineweg, de Middenweg en de A2.

Nieuwe veenderij

In 1898 werd besloten ten zuiden van de veenderij
De Nieuwe Bullewijk een nieuwe veenderij te starten.
De veenderij 'De Nieuwe Bullewijk' stopte in 1905 en viel
in 1908 droog. De naam werd toen 'Polder de Nieuwe Bullewijk'. De nieuwe veenderij betrof een langgerekt stuk grond tussen de nog in werking zijnde veenderij
De Nieuwe Bullewijk en de voormalige veenderij van de Holendrechter- en Bullewijkerpolder. Het verveende stuk grond ten oosten van Ouderkerk wordt begrensd door de Machineweg, de Middenweg en de A2. Dit gedeelte werd 'De Zuidveenderij' genoemd. In 1914 werd de drooggemaakte grond verkaveld en gevoegd bij de
"Polder de Nieuwe Bullewijk". De nog resterende dijk aan de zuidwestkant kreeg later de naam Hoogendijk.

Omringdijk

De omringdijk van de turfmakerij van 1898-1914 is gedeeltelijk herkenbaar aan de oude omringdijk van de vervening achter het bovenland, nu wijk Hoofdenburg, en aan het lagere uitgeveende land. Op de foto boven: Een kijkje in de Zuidveenderij vanaf de Middenweg aan het eind van de wijk Hoofdenburg.

 
Share |
gearchiveerd onder: