Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Hoogendijk

Lint van veenderijdijken tussen Ouderkerk aan de Amstel en Abcoude. aan weerszijden van de A2, langs vier voormalige veenderijen. De Hoogendijk loopt van Ouderkerk tot aan de Abcouderstraatweg in Amsterdam Zuidoost. De naam Hoogendijk is in de 20e eeuw gegeven aan de veenderijdijken, die de zuidwestelijke of westelijke kant van een aantal veenderijen vormden: de Holendrechter- en Bullewijkerpolder, De Zuidveenderij, De Nieuwe Bullewijk en De Toekomst.

  • Lint van veenderijdijken tussen Ouderkerk aan de Amstel en Abcoude. aan weerszijden van de A2, langs vier voormalige veenderijen. De Hoogendijk loopt van Ouderkerk tot aan de Abcouderstraatweg in Amsterdam Zuidoost. De naam Hoogendijk is in de 20e eeuw gegeven aan de veenderijdijken, die de zuidwestelijke of westelijke kant van een aantal veenderijen vormden: de Holendrechter- en Bullewijkerpolder, De Zuidveenderij, De Nieuwe Bullewijk en De Toekomst.
    52.2861266511 4.9243376241
    • Natuur en Landschap

Op bovenstaande kaart zijn de opname plekken van de foto's aangegeven.

Klik hier voor de foto's....

Tussen Burg. Stramanweg (Ouderkerk) en Abcouderstraatweg

Lint van veenderijdijken

De Hoogendijk is een aaneengesloten lint van dijken tussen Ouderkerk en Abcoude langs vier voormalige veenderijen. De Hoogendijk loopt van Ouderkerk tot
aan de Abcouderstraatweg in Amsterdam Zuidoost.
De naam Hoogendijk is in de 20e eeuw gegeven aan de veenderijdijken, die de zuidwestelijke of westelijke kant
van een aantal veenderijen vormden.
De veenderijen die in de gemeente Ouder-Amstel actief zijn geweest waren, in volgorde van zuidoost naar noordwest, de Holendrechter- en Bullewijkerpolder,
De Zuidveenderij, De Nieuwe Bullewijk en De Toekomst.
De veenderijen waren niet tegelijkertijd actief. De dijk is daarom ook in verschillende tijdvakken aangelegd.
Het oudste deel begint bij de Abcouderstraatweg (Amsterdam Zuidoost) en loopt tot aan de Middenweg. Dit gedeelte vormde het zuidelijke en westelijke deel van de omringdijk van de Holendrechter- en Bullewijkerpolder. Deze veenderij was actief van 1802 tot ca.1860. De dijk was in die tijd naamloos.

Route

Vanaf de Abcouderstraatweg tot aan de A2 is de dijk nu met de auto berijdbaar. Ten westen van de A2 is de dijk nog een klein stuk verhard tot aan de daaraan gelegen boerderij. De dijk slingert vandaar verder door het weiland tot aan het gebouwtje van het elektrische gemaal Holendrecht Bullewijk aan het begin van de Amstelzijweg. Vandaar volgt de dijk nog een klein stukje op korte afstand de Bullewijk. Achter boerderij Concordia, Holendrechterweg 54, gaat de dijk met een scherpe bocht naar het noordoosten het weiland in en daarna met een haakse bocht naar links langs het fietspad van de Amstelzijweg tot het viaduct van de A9. Aan de noordkant van de A9, de kant van de Ouderkerkerplas, loopt de dijk naar het noorden en is weer openbaar toegankelijk. Onder langs de dijk loopt een wandelpad en bovenop de dijk is een rijwielpad aangelegd van waar er een prachtig uitzicht over de Ouderkerkerplas is. Het uitzicht is hier nu weer gelijk aan dat in de eerste helft van de 19e eeuw ten tijde van de in werking zijnde veenderij van de Holendrechter- en Bullewijkerpolder. Bij de Middenweg gaat de Hoogendijk een stuk naar rechts.  De oorspronkelijke dijk van de veenderij van de Holendrechter- en Bullewijkerpolder loopt verder naar het noordoosten en is nog te volgen via het fietspad van de Middenweg tot aan de A2. Verder is de omringdijk vergraven voor de aanleg van de A2 en daar voorbij voor de kantoren- en industriewijken in Amsterdam Zuidoost. De Hoogendijk volgt een andere route. Hij loopt als onderdeel van de Middenweg een 100 meter naar rechts en dan begint links het volgende rechte gedeelte van de Hoogendijk tot aan de Machineweg. De dijk vormde hier zuidwestelijke grens van De Zuidveenderij. Deze veenderij strekte zich vanaf hier, tussen Middenweg en Machineweg, uit als een lange rechthoek naar het noordoosten en nog iets verder dan de in de verte zichtbare A2.

Op de volgende hoek gaat de dijk, die vanaf hier de grens van de veenderij De Nieuwe Bullewijk markeert, met een haakse bocht naar het westen, komt schuin uit bij de Machineweg en gaat opnieuw met een haakse bocht naar rechts over de Machineweg heen achter De Sluisvaart langs tot aan de Rembrandtweg. Daar buigt de dijk rechts naar het noordoosten langs het sportcomplex en gaat voorbij het Amstelbad naar links tot aan de Burgemeester Stramanweg. De veenderijdijk van De Nieuwe Bullewijk volgde hier de Burgemeester Stramanweg naar het noordoosten. De veenderijdijk liep oorspronkelijk tot aan het eind van de veenderij bij de spoorlijn Amsterdam/Utrecht maar is nu voorbij het benzinestation aan de Burgemeester Stramanweg niet meer herkenbaar. De naam Hoogendijk eindigt bij de flats, ten noorden van het gemaal aan de Middenweg.

 
Share |
gearchiveerd onder: