Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Bakkerij Out

De klassieke bakkerij van de familie Out is een rijksmonument. Samen met de Kerkbrug, het Historisch Museum en de Amstelkerk een prachtig dorpsgezicht. In de bakkerij wordt al ruim 400 jaar brood gebakken. Sinds 2012 is er ook een tearoom aan het water.

  • De klassieke bakkerij van de familie Out is een rijksmonument. Samen met de Kerkbrug, het Historisch Museum en de Amstelkerk een prachtig dorpsgezicht. In de bakkerij wordt al ruim 400 jaar brood gebakken. Sinds 2012 is er ook een tearoom aan het water.
    52.2953673 4.9021174
    • Rijksmon-1
    • Bedrijven en Instellingen

Klik hier voor meer foto's....

Kerkstraat 1 
1191 JB Ouderkerk aan de AmstelWebsite: http://www.bakkerout.nl/

Klassieke bakkerij

De Bakkerij/Tearoom van Hans, Willy en Jacqueline Out is gevestigd in een prachtig pand met topgevel uit de 18e eeuw.
Op deze idyllische plaats, in het hart van het beschermde dorpsgezicht, wordt al meer dan 400 jaar brood gebakken. De bakkerij is zelfs ouder dan de Kerkbrug (of Korte Brug: 1649). Rijksmonument 31960.

Brood vanaf 1600

Al begin 1600 moet op dezelfde plaats een bakkerij zijn geweest. Er is dan sprake van een 'brood-, koek- en beschuitbakkerij annex tapperij'. De oudst bekende bakker is Bruijn Claesz, die als buurman wordt genoemd in een transportakte van de Portugees-Israelitische Begraafplaats. De bakkerij is in de eeuwen daarna vele malen in andere handen overgegaan. Het oudste zichtbare deel van het pand dateert uit de 18e eeuw. Zichtbaar is ook dat het pand daarna heel vaak is aangepast aan de veranderende behoeften van generaties bakkers. De laatste grote verbouwingen dateren van 1918, 1967 en 1971. Boven de winkeldeur is een mooi stukje glas-in-lood te zien n.l. het bakkerswapen: een gekroonde krakeling. In de winkel is de originele Bakkers Beschuitbus uit 1918. In 1967 wordt een nieuwe, specifieke broodbakkerij gebouwd aan de achterkant. In 1971 was de winkel aan de beurt. De restauratie wordt gedaan in samenwerking met de architect N. Philippona uit Broek in Waterland, expert in historische panden. Oude balken werden weer zichtbaar gemaakt. De etalages kregen weer hun oude stijl terug. Deze restauratie heeft ervoor gezorgd dat de bakkerij weer de ambachtelijke, historische allure van weleer met zijn houtsnijwerk en antieke toonbank terugkreeg. In 1972 was de bakkerij zelfs hoofdonderwerp in het TV kinderprogramma Bibelebons.

Kerkbrug

Wat we nu zien als de voorkant van de bakkerij was voor 1649 de achterkant. De huidige Kerkstraat was een sloot met een pad erlangs, die de begraafplaats scheidde van de bakkerij. De voorzijde was aan de kant van de kerk (nu: Amstelkerk). Daar liep een weggetje dat naar een zgn. kwakel – een smalle hoge voetbrug over een vaart - voerde. Paarden en wagens moesten toen nog via de Jan Benningdam, verderop in de Bullewijk.

Tearoom

Sinds voorjaar 2012 is de historische bakkerij uitgebreid met een tearoom. Vanaf het intieme terras aan het water heb je prachtig uitzicht op de Korte Brug en de Amstel. De openingstijden van de Tearoom: Maandag t/m Vrijdag van 07:30 - 17:00 u. Zaterdag van 07:00 - 16:00 u. Zondag van 09:30 - 17:00 u.

Korte familiegeschiedenis

Op 27 april 1897 namen de overgrootouders van Hans, Johannes Adrianus Out en Anna Nooij, de bakkerij over van bakker Kohlwey. Toen Johannes in 1908 overleed zette Anna de bakkerij voort samen met haar de zoons Kees en Ko. Anna overleed in 1918. Kees en Ko gingen eerst samen door. Ko zette de zaak alleen voort, nadat de broers hadden vastgesteld dat het beter was, als ieder zijn eigen weg zou zoeken. In 1952 nam Jan, de zoon van Ko, de bakkerij over. In 1977 komt Hans in de zaak. Sinds januari 1989 is de bakkerij eigendom van Hans en zijn vrouw Wil. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan kreeg de bakkerij het predicaat 'Hofleverancier' uitgereikt. In dat jaar verscheen ook een Jubileumboek: 100 Jaar Bakkerij Out. In 2011 is dochter Jacqueline ook in het bedrijf opgenomen om als 5e generatie het bedrijf voort te zetten. Sinds 27 april 2012 - toen het bedrijf 115 jaar bestond - is ze mede vennoot geworden. Sindsdien is het officieel Bakker Out & Dochter! 

                                                        

 

 
Share |
gearchiveerd onder: ,