Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Reconstructie grondpatroon voorganger (s) Amstelkerk

Op de locatie van de huidige Amstelkerk stond in de middeleeuwen al een kerk. Dit project reconstrueert op basis van archeologisch onderzoek de precieze ligging.

Op de locatie van de huidige Amstelkerk stond in de middeleeuwen al een kerk. Dit project reconstrueert op basis van archeologisch onderzoek de precieze ligging. De Middeleeuwse voorganger van de huidige Amstelkerk heeft zo’n 500 jaar op de kerkheuvel gestaan, tot hij in 1773 werd afgebroken. In 1952 en 1961 heeft er archeologisch onderzoek plaatsgevonden waarbij een deel van de fundering van die middeleeuwse kerk in kaart is gebracht. Op basis  van opmetingen die toen zijn gedaan, schilderijen en prenten van de voorganger van de Amstelkerk hebben de leden van de werkgroep Archeologie een  compositie tekening gemaakt van hoe de plattegrond van die middeleeuwse kerk eruitziet ten opzichte van die van de huidige Amstelkerk.

Mars Out, 2017, grondpatroon van huidige Amstelkerk en haar voorganger.

Tijdens de monumentendagen 2017 – op zondag 10 september - is van 12:00 tot 16:00 uur het grondpatroon van de middeleeuwse kerk tijdelijk weer zichtbaar gemaakt met behulp van markering van een rood-wit lint, hier en daar verzwaard met rode bakstenen op de plek waar de steunberen van de vroegere kerk stonden. Leden van de Historische Vereniging waren aanwezig om vragen van belangstellenden te beantwoorden.

Veel bezoekers van de Open Monumentendag (Ouderkerks en toeristen) gaven in hun reacties aan dat ze het interessant vonden om de contouren van de middeleeuwse kerk gemarkeerd te zien, daar waar die buiten de huidige begrenzing van de huidige Amstelkerk komt. Een belangrijk stuk geschiedenis van Ouderkerk op het kerkplein werd hierdoor zichtbaar. 

Voor de werkgroep was dit een voorproefje. Gezien alle positieve reacties hoopt de werkgroep dat het mogelijk is om het grondpatroon van de middeleeuwse kerk blijvend zichtbaar te maken, bijvoorbeeld door die in de bestrating rondom de Amstelkerk te laten terugkeren. Uiteraard in goed overleg met het kerkbestuur van de Amstelkerk en de gemeente wil de werkgroep onderzoeken of zo’n definitieve voorziening mogelijk is. Iets dergelijks is ook te zien bij de Domkerk in Utrecht.

Share |