Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Persberichten

Plattegrond Oude Kerk op de kerkheuvel

Tijdens de Open Monumentendagen wordt het grondpatroon van de middeleeuwse kerk van Ouderkerk weer zichtbaar gemaakt. De voorganger van de huidige Amstelkerk heeft zo’n 500 jaar op de kerkheuvel gestaan, tot hij in 1773 werd afgebroken. De Werkgroep Archeologie van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel demonstreert bij de Amstelkerk de ligging van die oude kerk. Die kerk symboliseert Ouderkerk als kerkelijk en bestuurlijk centrum van middeleeuws Amstelland.

PDF document icon PersberichtWerkgroepArcheologie10september2017.pdf — PDF document, 964 KB (987858 bytes)

Share |

Excursie naar IJsselstein

Excursie 30 september 2017. De Van Aemstels trokken de wereld in…. en wij gaan hen achterna.

PDF document icon persberichtexcursieIJsselstein.pdf — PDF document, 411 KB (421777 bytes)

Share |

Lezing Amerikaanse Prof. Craig Harline 19 oktober 2017

Op donderdag 19 oktober 2017 om 19.00 uur komt de schrijver Craig Harline uit de U.S.A. naar Ouderkerk aan de Amstel in de Amstelstroom om een toelichting te geven op zijn interessante boek ‘Jacobs vlucht’. Aanvang 19.00 uur, vrije toegang. Craig zal in zijn lezing –in het Nederlands- ingaan op het leven van Timotheüs Rolandus. Het boek beschrijft vier geslachten van de familie Rolandus, waarvan er twee protestantse predikanten zijn geworden. Het verhaal speelt zich af in de periode van de reformatie 1580 – 1680, een tijd waarin onder meer de Statenvertaling van de 66 Bijbelboeken tot stand kwam. De tweede predikant in die familie, Timotheus Rolandus, was predikant in Ouderkerk.

PDF document icon PersberichtlezeinCraigHarline19oktoberOuderkerkaandeAmstel.pdf — PDF document, 525 KB (538204 bytes)

Share |

Kerstkaarten 2017

In voorgaande jaren heeft de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel prachtige wenskaarten laten drukken, die afbeeldingen van het oude Ouderkerk tot onderwerp hebben. Dit jaar is de keuze gevallen op een 17e-eeuwse ets van Geertruijdt Roghman (1625-1657). De prent beeldt de kruising van de Dorpsstraat en de Kerkstraat rond 1640-1650 uit. In het midden van de prent staat het Rechthuis van Ouder-Amstel. Daar is nu café De Vrije Handel gevestigd. Links is de Kerkstraat met de toren van de voorganger van de huidige Amstelkerk daarachter. Rechts is de Dorpsstraat.

PDF document icon persberichtkerstkaarten2017ouderkerk.pdf — PDF document, 949 KB (971825 bytes)

Share |

Erelidmaatschap Huub van der Weele

Op de Algemene Ledenvergadering van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel, 22 november jongstleden, is de heer Huub van der Weele het erelidmaatschap van de vereniging verleend onder uitreiking van het traditionele Wolfertje. De heer Van der Weele is vanaf het begin van de jaren zeventig een van de initiatiefnemers geweest om de cultuur en historie van Ouderkerk en Ouder-Amstel voor een breed publiek toegankelijk te maken. Het tijdschrift Speuren en Ontdekken (verschijnt sinds 1984), de Historische Vereniging met haar ruim 400 leden, werkgroepen en evenementen zouden zonder het nieuwe erelid niet of niet in deze opzet bestaan.

PDF document icon persberichterelidmaatschapHuubvanderWeeleWolfgerus.pdf — PDF document, 813 KB (833477 bytes)

Share |

Excursie naar Maarssen 12 mei 2018

Maarssen aan de Vecht Maarssen wordt voor het eerst vermeld in de 9e eeuw. In de middeleeuwen startte op het grondgebied van het huidige Maarssen het ontginningswerk van veengronden, dat daarna op grote schaal langdurig plaats zou vinden. Een uit de middeleeuwen daterend bouwwerk is de tufstenen toren (twaalfde eeuw) van de Nederlands–Hervormde kerk. Vooral rijke Amsterdamse stadslui bouwden na de middeleeuwen buitenplaatsen langs de Vecht. Onder andere Goudestein en Doornburgh. Tot 1789 mochten Joden niet in Utrecht wonen. Velen gingen daarom in Maarssen wonen en de rijken bouwden buitens, zoals Herteveld en Leeuwenburg. Zo kregen deVechtoevers in Maarssen de allure van een stadsgracht. De excursie begint met een bezoek aan het Vechtstreekmuseum, gevestigd in Koetshuis Silverstein (graag museumjaarkaart meenemen in verband met 5 euro entree). Na de lunch in restaurant de Brasseur zal onder deskundige leiding een rondleiding door de historische kern van Maarssen plaatsvinden. Kosten deelname € 22 (leden) of € 26 (niet-leden). Graag overmaken uiterlijk 5 mei op NL80 RABO 035 18 446 78 t.a.v. Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel o.v.v. excursie Maarssen en uw telefoonnummer. Aanmelding en informatie: Lenny van Erp: lennyvanerp@hotmail.com of 020 4961556.

PDF document icon PersberichtexcursieMaarssen.pdf — PDF document, 477 KB (489016 bytes)

Share |
Share |