Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

11 februari 2016 - Feestelijke uitreiking

Eerste exemplaar van "Beth Haim in Ouderkerk 1614-1691", een onderzoek van mr. D. de Groot.

Donderdagochtend 11 februari 2016 vond de feestelijke uitreiking plaats van het eerste exemplaar van het onderzoek van mr. D. de Groot over Portugees-Israëlietische Begraafplaats Beth Haim in Ouderkerk in de zeventiende eeuw. Een klein aantal genodigden, waaronder de 90-jarige schrijver en zijn echtgenote, waren door de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel voor de uitreiking uitgenodigd in Ouderkerk aan de Amstel in de tearoom van bakkerij Out.

    Afb. Dhr. De Groot en echtgenote        Afb. Andere genodigden

Tijdens de koffie met gebak werd door de voorzitter van Wolfgerus, Ruud Siekerman, de heer De Groot het eerste nummer overhandigd. Lydia Hagoort bood hem bloemen aan. Onder de aanwezigen bevonden zich de oud-archivaris van het Stadsarchief in Amsterdam, Wil Pieterse, bestuurslid Pieter v.d. Busken namens het Henr. de Castrofonds, en andere betrokkenen bij de voorbereiding van deze nieuwe uitgave.

Deze uitgave heeft een lange voorgeschiedenis, zo’n 35 jaar. Het onderzoek van mr. D. de Groot was tot nu toe niet gedrukt of op andere wijze openbaar gemaakt.

De heer De Groot deed eind jaren zeventig van de twintigste eeuw onderzoek in het Gemeentearchief van Amsterdam.

De tekst van zijn onderzoek raakte bij enkele onderzoekers en schrijvers over de begraafplaats bekend. In 1994 en 1995 werd op basis van dit onderzoek een aantal artikelen over de geschiedenis van het Beth Haim in Speuren en Ontdekken geschreven. Lydia Hagoort noemde De Groot in haar voorwoord van haar boek Het Beth Haim in Ouderkerk aan de Amstel, (Hilversum, 2005).

In 2009 werd het typoscript aan het Historisch Museum geschonken door bemiddeling van Peter van Schaik. Ook enkele schrijvers van artikelen in de uitgave Beth Haim 400 jaar in Ouderkerk 1614-2014 (Speuren en Ontdekken nr. 106, Ouderkerk a/d Amstel 2014) maakten gebruik van het onderzoek.

Na de uitgave van Beth Haim in Ouderkerk 1614-2014 kwamen de samenstellers daarvan tot de conclusie dat een uitgave van het onderzoek van De Groot meer dan welkom zou zijn. Enkele leden van de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel zijn daarna aan de slag gegaan. We noemen Anneke Boomars, Wim Welling en Ruud P. Siekerman, die zich over het uittypen en uitzoeken van teksten, bijlagen en bijbehorend notenapparaat hebben gebogen.

Er zijn nieuwe afbeeldingen toegevoegd waardoor de tekst aan duidelijkheid heeft gewonnen. Op enkele plaatsen zijn interpunctie en verwijzingen in de tijd aangepast en is een verduidelijking toegevoegd.

Het dossier waarin de teksten van de heer De Groot zich bevonden bleek ook een commentaar op zijn tekst te bevatten geschreven door de toenmalige ‘Werkgroep PIB’. De samenstellers menen dat deze aantekeninge, uit september 1981, voor nieuwe onderzoekers en voor lezers van belang kunnen zijn in verband met de interpretatie van de verkeerssituatie tussen de begraafplaats van de hervormde kerk en de Portugees-Israëlietische Begraafplaats in de beginfase van de begraafplaats. Een literatuurlijst is toegevoegd.

Het onderzoek telt 55 pagina's gedeeltelijk in kleur in ringband. De prijs is € 7,50 (exc. verzendkosten). Binnenkort is het te koop op onze vaste verkoopadressen, Historisch Museum O-A, Kerkstraat 3-8 Ouderkerk, boekhandel Sprey, Dorpsstraat Ouderkerk, Stadsboekwinkel Amsterdam in de Vijzelstraat Amsterdam, gebouw De Bazel. In het Historisch Museum ligt vanaf 12 februari een exemplaar ter inzage.

Share |