Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Herstel voor `Gezicht op Ouderkerk`


Bron: Weekblad Ouder-Amstel, woensdag 5 juli 2017
Titel: Herstel voor `Gezicht op Ouderkerk`
Tekst en foto: Bianca Fenne

 

Herstel voor `Gezicht op Ouderkerk`


Marian van der Weele, Jacqueline de Maa, Mieke Blankers-Kasbergen
en Jozé van der Voort-van der Heijden bij Ronald de Jager.

 

Restaurateur schilderij oogst bewondering

OUDERKERK - Kunstrestaurateur Ronald de Jager maakte in het voorjaar een begin met de restauratie van het schilderij `Gezicht op Ouderkerk`, toegeschreven aan Jacobus Storck (1641 - na 1692) en sinds 2013 eigendom van Stichting Erfgoed Amstelland. Dinsdag 27 juni brachten burgemeester Mieke Blankers-Kasbergen, wethouders Marian van der Weele en Jacqueline de Maa, en Jozé van der Voort, secretaris van Stichting Erfgoed Amstelland, een bezoek aan het atelier van De Jager.

Het kunstwerk, van rond 1665, biedt een zeldzaam kijkje op de Amstel, de Lange Brug, de oude Amstelkerk en de bakkerij. "Er zijn niet veel afbeeldingen van dit plekje", vertelt De Jager. "Dat maakt het schilderij zo bijzonder. In eerste instantie was het niet zeker dat het Ouderkerk betrof, maar de verhoging van het dak van de kerk, het koor, is kenmerkend en daardoor was er geen twijfel mogelijk."

OORSPRONKELIJK - De Jager verwijderde zorgvuldig de oude vergeelde vernislaag waardoor de laag olieverf tevoorschijn kwam. "Nu beginnen we aan het herstel. Het paneel vertoont scheuren; die worden gerepareerd. Dan beginnen we met de grote schades. Dat biedt dan houvast voor het fijnere werk. We hebben natuurlijk geen foto's van hoe het er oorspronkelijk uitzag. We moeten werken met wat we hebben." Bij de verf die hij gebruikt, gaat het om pigmenten en kleurstoffen die eventueel later weer verwijderd kunnen worden. "De laag met vernis die ik gebruik, vergeelt niet. Maar er kan in de toekomst een reden zijn om het oorspronkelijke werk weer tevoorschijn te halen. Ik kan niet bedenken waarom, maar het kan. Op deze manier blijft het origineel behouden."

Het eikenhouten paneel is tevens aan de achterzijde aan restauratie toe. "Ook daar gaat het nodige werk inzetten. Je ziet die achterkant niet, maar het is voor het behoud van het schilderij belangrijk dat het wel aangepakt wordt." De oude lijst is geoxideerd. Of dat te herstellen is, valt nog niet te zeggen. Wellicht moet er een nieuwe lijst omheen. "Dat bekijken we verderop in het proces. Eerst het schilderij zelf." Als de restauratie klaar is - vermoedelijk in oktober of november - komt het paneel terug op het plekje in Historisch Museum Ouder-Amstel (Kerkstraat 3-8).

DONATIES - Stichting Erfgoed Amstelland, waarvan Blankers-Kasbergen voorzitter is, kon dankzij het Prins Bernhard Fonds, de Rabobank, de gemeente Ouder-Amstel en vele giften van ondernemers en particulieren het geld voor de kostbare restauratie bijeenbrengen. "Daar zijn we ontzettend blij mee", zo benadrukt Van der Voort. "Maar meer donaties zijn natuurlijk altijd welkom." Wat Van der Weele, die Cultureel erfgoed in portefeuille heeft, en De Maa, die verantwoordelijk is voor Cultuur, onderschreven. Meer informatie staat op www.historischamstelland.nl.


 

Share |