Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Schoonzicht

Schoonzicht behoort evenals Hooger-Lust (Hoger Einde Zuid 6) tot de laatste buitenplaatsen in Ouderkerk uit de 18e eeuw. Het Hoger Einde was een mooie plek voor rijke kooplieden uit Amsterdam om de stank van de stad te ontvluchten en een buitenplaats, ook wel plaisierthuijn genoemd, te stichten.

  • Schoonzicht behoort evenals Hooger-Lust (Hoger Einde Zuid 6) tot de laatste buitenplaatsen in Ouderkerk uit de 18e eeuw. Het Hoger Einde was een mooie plek voor rijke kooplieden uit Amsterdam om de stank van de stad te ontvluchten en een buitenplaats, ook wel plaisierthuijn genoemd, te stichten.
    52.2982463 4.9006347
    • Woonhuis
    • Rijksmon-1

Klik hier voor meer foto's....

Hoger Einde-Zuid 17/18
1191 AH Ouderkerk aan de Amstel

Buitenplaatsen

Evenals Hooger-Lust (Hoger Einde Zuid 6) behoort Schoonzicht tot de laatste buitenplaatsen in Ouderkerk uit de 18e eeuw. Het Hoger Einde was een mooie plek voor rijke kooplieden uit Amsterdam om een buitenplaats te stichten. Maar zo'n buitenplaats was niet alleen voor het plezier bedoeld, maar diende ook als belegging (in een boerenbedrijf) en was er voor de gezondheid. De
Amsterdamse grachten waren een bron van stank.
Men was heel bang voor besmettelijke ziekten. Rijksmonumenten 31956/31957

Pleziertuin

De meeste buitens werden gebouwd in de 17e en 18e eeuw. Een buitenplaats werd ook wel plaisierthuijn genoemd. Overal langs de Amstel verrezen toen voorname huizen met pleziertuinen en theekoepels. Aan het Hoger Einde stonden in de 18e eeuw maar liefst zeven buitenplaatsen (van noord naar zuid): Karssenhof, Amsteldaal, Schoonzicht, Vredelust, Toorenvliet (later: Stroom-en-Lommer), Hooger-Lust en Hooger-Amstel. Het merendeel van oorspronkelijke gebouwen is verdwenen. Hooger-Lust en Schoonzicht (nrs. 6 en 17/18; beide rijksmonumenten) hebben het meest van hun oude luister behouden. De naam Schoon(ge)zicht komt voor het eerst voor in een akte van 1739, maar het huis is van ouder datum. Het heeft een sobere gevel met omlijste ingang. De deuromlijsting is van hout. Het huis heeft een rechte kroonlijst en een zadeldak in topgevels uitlopend. Schoonzicht nr. 17 en 18 vormen één geheel, maar wordt in twee gedeelten bewoond.

[Zie ook: J.W. van den Oever, Sporen van het verleden van het Hogereinde in Ouderkerk aan de Amstel; concept; verkrijgbaar in Historisch Museum]

 
Share |
gearchiveerd onder: ,