Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Rijksmonumenten

De Rijksmonumenten kunt u op twee kaarten vinden: Ouderkerk centrum en Duivendrecht / Polders. We hebben ze gesplitst om de monumenten op de kaart beter vindbaar te maken.

Toelichting

De Gemeente Ouder-Amstel is rijk aan monumenten. Dat geldt ook voor de westzijde van de Amstel, het 'Amstelveense' deel van Ouderkerk aan de Amstel. Daar bevinden zich ook prachtige, historische gebouwen. Er is sprake is van een concentratie van rijksmonumenten in Ouderkerk aan de Amstel (zowel het Amstelveense als het Ouder-Amstelse deel). Op de kaart geven dat weer als Ouderkerk Centrum. De andere rijksmonumenten bevinden zich verspreid over Duivendrecht, Waver en de polders rondom, zoals u op de kaart kunt zien.

Rijksmonumenten zijn door het Rijk aangewezen als beschermd monument, vanwege hun nationale betekenis. Ze zijn geregistreerd in het Monumentenregister. In dit register zijn opgenomen: monumentnummer, beschermingsstatus, omschrijving, adres, kadastrale aanduiding (perceel), inschrijvingsgegevens en - indien van toepassing - complexnummer. Een deel van de monumenten is niet alleen beschermd vanwege de eigen monumentale waarde, maar ook vanwege een waardevolle samenhang met andere beschermde monumenten. Die monumenten zijn onderdeel van een beschermd complex. De omvang van de bescherming wordt bepaald door de omschrijving van het monument en door wat behoort tot de 'onroerende zaak'.

Share |