Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Golf Amsterdam Old Course

De baan is in 1934 in de Duivendrechtse Polder aangelegd op grond van de Nederlandse Spoorwegen. Hij ligt 2.40m. beneden de zeespiegel. Het karakteristieke clubhuis dateert uit 1935. Het is een ontwerp van de Amsterdamse architect F.A. Warners. De Old Course is een van de acht banen in Nederland die door de beroemde architect Harry Colt is ontworpen. Vroeger speelde de Amsterdamse Golf Club (AGC) er. De baan wordt nu bespeeld door de golfclub Amsterdam Old Course (AOC). De baan is sinds de aanleg een paar keer ingrijpend gewijzigd. De NS besloot tot de bouw van de Utrechtboog, die per spoor Schiphol met Utrecht moest verbinden. De baan kon blijven, maar het spoorwegviaduct werd dwars door en over de baan gebouwd. Het Zwarte Laantje vormde in vroeger dagen de verbinding tussen Ouderkerk en Amsterdam.

  • De baan is in 1934 in de Duivendrechtse Polder aangelegd op grond van de Nederlandse Spoorwegen. Hij ligt 2.40m. beneden de zeespiegel. Het karakteristieke clubhuis dateert uit 1935. Het is een ontwerp van de Amsterdamse architect F.A. Warners. De Old Course is een van de acht banen in Nederland die door de beroemde architect Harry Colt is ontworpen. Vroeger speelde de Amsterdamse Golf Club (AGC) er. De baan wordt nu bespeeld door de golfclub Amsterdam Old Course (AOC). De baan is sinds de aanleg een paar keer ingrijpend gewijzigd. De NS besloot tot de bouw van de Utrechtboog, die per spoor Schiphol met Utrecht moest verbinden. De baan kon blijven, maar het spoorwegviaduct werd dwars door en over de baan gebouwd. Het Zwarte Laantje vormde in vroeger dagen de verbinding tussen Ouderkerk en Amsterdam.
    52.3184763 4.9365367
    • Natuur en Landschap

Klik hier voor meer foto's....

Zwartelaantje 4
1114 BA Amsterdam-Duivendrecht
(Vroegere postcode: 1115 RR Duivendrecht)

Historisch clubhuis

De baan is in 1934 in de Duivendrechtse Polder
aangelegd op grond van de Nederlandse Spoorwegen.
Hij werd op 19 mei 1935 officieel geopend en ligt 2.40m. beneden de zeespiegel. Het karakteristieke, historische clubhuis dateert uit 1935. Het is een ontwerp van de bekende, Amsterdamse architect F.A. Warners. Warners (1988-1952) bouwde o.a. het kantoorgebouw Atlanta aan de Stadhouderskade 5 te Amsterdam. Warners, die zelf
lid is van de golfclub, ontwerpt een clubhuis in de vorm
van een groot landhuis, zoals hij er rond de jaren dertig
van de twintigste eeuw diverse heeft gebouwd. Typerend zijn het ver overkragende rieten dak tot aan de begane grond en de haaks op elkaar geplaatste bouwdelen. De Old Course is een van de acht banen in Nederland die door Harry Colt (van het beroemde architectenbureau Colt, Alison & Morisson) zijn ontworpen. Vroeger speelde de Amsterdamse Golf Club (AGC) er. De baan wordt nu bespeeld door de golfclub Amsterdam Old Course (AOC), opgericht in 1990.

Utrechtboog

De baan is sinds de aanleg een paar keer ingrijpend gewijzigd. Die ingreep in 1984, als de club 50 jaar bestaat, was drastisch. De NS wilde haar plannen voor een nieuwe spoordijk en een station uitvoeren. Van de 18 holes bleven er maar 9 over. Het voortbestaan van de club werd opnieuw onzeker toen de NS besloot tot de bouw van de Utrechtboog, die per spoor Schiphol met Utrecht moest verbinden. Amsterdam Old Course mocht op de huidige locatie blijven, maar het spoorwegviaduct werd dwars door en over de baan gebouwd. Tijdens de bouw werd de baan ingekort, maar de leden konden doorspelen. Na voltooiing van de Utrechtboog, in 2005, is de baan gerenoveerd en aangepast door de architect Frank Pont. De renovatie is in 2007 klaar. Alleen de holes 1, 2 en 9 zijn nog oorspronkelijk, dus uit 1935. Veel inwoners van Ouderkerk en Duivendrecht, die heden ten dage lid zijn van de golfclub leerden de kneepjes van het vak in hun jonge jaren als caddie op de golflinks. Veel Duivendrechtse jongens waren ballenjongens bij AGC.

Zwarte Laantje

In 1935 kwam er met de totstandkoming van de baan een einde aan het Zwarte Laantje als openbare weg. Het weggetje waar de AGC langs ligt, was een van de eerste wegen in de buurt van Amsterdam. Het komt reeds voor op de oudst bekende kaart van de omgeving van Amsterdam, namelijk die van Joost Jansz. Bilhamer die gedateerd is op 31 juli 1575. Naar alle waarschijnlijkheid vormde het Zwarte Laantje in vroeger dagen de verbinding tussen Ouderkerk en Amsterdam. In 1976 wordt het Zwarte Laantje afgesloten.

 
Share |
gearchiveerd onder: