Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Pastorie Urbanus Ouderkerk

De pastorie (1864) is onderdeel van het complex St. Urbanuskerk in Ouderkerk aan de Amstel met grote ensemblewaarde, ontworpen door Pierre Cuypers. Rijksmonument.

  • De pastorie (1864) is onderdeel van het complex St. Urbanuskerk in Ouderkerk aan de Amstel met grote ensemblewaarde, ontworpen door Pierre Cuypers. Rijksmonument.
    52.2947327176 4.90230884233
    • Rijksmon-1
    • Kerken en Begraafplaatsen

Klik hier voor meer foto's....

Ronde hoep Oost 31
1191 KC Ouderkerk aan de Amstel

Traptoren

De pastorie werd drie jaar eerder opgeleverd dan de kerk zelf. De bouw duurde van 1862 tot 1864. Ze is uitgevoerd in rode baksteen met decoratief metselwerk. Aan de westzijde bevindt zich een markante, vrijwel vierkante traptoren. Deze bevat trapvensters, bestaande uit ruitvormig verdeelde glas-in-loodvensters met getoogde bovendorpel, gescheiden door zandstenen zuiltjes. Het is een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een pastorie in neogotische stijl uit het derde kwart van de 19de eeuw en karakteristiek voor het vroege oeuvre van Cuypers. Het pand is, evenals de Urbanuskerk zelf, een rijksmonument (nr. 511288).

Restauratie

In 2015 is het gebouw gerestaureerd. Vooral het dak is onderhanden genomen. Het dak van de traptoren is geheel nieuw bekleed met leien. Het metselwerk is waar nodig hersteld, de goten zijn weer lekvrij en rot hout is weggekapt en vervangen. Het houtwerk is opnieuw geschilderd. In de kelder vond men twee originele, bladgouden windvaantjes. Het terugplaatsen van de gerestaureerde vaantjes op het torendak door wethouder Marian van der Weele en pastor Eugene Brussee vormde de kroon op het werk. Aan de westzijde van de traptoren bevindt zich de verbindingsgang tussen pastorie en kerk. De voordeur bestaat uit een zware opgeklampte deur met smeedijzeren hang- en sluitwerk.

Interieur

De hal van de pastorie heeft een bijzondere sfeer. Als je omhoogkijkt, zie je het houten trappenhuis. Het lijkt wel of je plotseling in een litho van M.C. Escher bent beland. Een heel verrassende constructie en vlakverdeling, die iets oneindigs suggereert. In het vergaderzaaltje valt de schoorsteenmantel op. De Franse empirestijl van de marmeren bekleding met twee leeuwtjes past niet erg bij de neogotische stijl van het pand. De schoorsteenmantel was gemaakt en bestemd voor het herbouwde kasteel De Haar. Maar de barones vond de schoorsteenmantel zo lelijk dat ze hem niet wilde hebben. Cuypers wist de pastoor zover te krijgen dat hij het kunstwerk kocht.

Het interieur is nog merendeels intact, zowel wat betreft de indeling van de plattegrond als de aanwezigheid van originele details. Het interieur bevat naast het oorspronkelijke houten trappenhuis, een neogotische gangkast met paneeldeuren, een kamerhoge boekenkast met smeedijzeren hang- en sluitwerk, en de originele paneeldeuren tussen de gangen en de diverse kamers. De zitkamer heeft een plafond met zware balken.

 
Share |
gearchiveerd onder: ,