Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Waverbruggen

De Waver verbindt twee stroomsystemen. In het noorden dat van Holendrecht en Bullewijk, in het zuiden dat van Winkel en Oude Waver. De Waver is daarom wel de Casiquiare van Amstelland genoemd, naar de rivier in Zuid-Amerika die de stroomgebieden van de Amazone in Brazilië en de Orinoco in Venezuela verbindt. Drie bruggen en een pontje verbinden de oevers: in Stokkelaarsbrug over de Winkel en over de Waver, bij de Voetangel over de Waver, en - vlakbij - een voetveer. Op de oudst bekende kaart van deze omgeving, uit 1555, staat maar één brug aangegeven over de Waver. De officiële naam op brug in de weg tussen de Rondehoep Polder en Waverveen is ‘Waverbrug’. Deze brug ligt niet over de Waver, maar over de Oude Waver.

  • De Waver verbindt twee stroomsystemen. In het noorden dat van Holendrecht en Bullewijk, in het zuiden dat van Winkel en Oude Waver. De Waver is daarom wel de Casiquiare van Amstelland genoemd, naar de rivier in Zuid-Amerika die de stroomgebieden van de Amazone in Brazilië en de Orinoco in Venezuela verbindt. Drie bruggen en een pontje verbinden de oevers: in Stokkelaarsbrug over de Winkel en over de Waver, bij de Voetangel over de Waver, en - vlakbij - een voetveer. Op de oudst bekende kaart van deze omgeving, uit 1555, staat maar één brug aangegeven over de Waver. De officiële naam op brug in de weg tussen de Rondehoep Polder en Waverveen is ‘Waverbrug’. Deze brug ligt niet over de Waver, maar over de Oude Waver.
    52.268751184 4.92959530432
    • Bruggen en Ponten

Klik hier voor meer foto's....

 

'Casiquiare' van Amstelland

De Waver verbindt in Amstelland twee stroomsystemen.
In het noorden dat van Holendrecht en Bullewijk, in het zuiden dat van Winkel en Oude Waver. De Waver is daarom wel de Casiquiare van Amstelland genoemd, naar het klassieke voorbeeld van een rivier in Zuid-Amerika die de stroomgebieden van de Amazone in Brazilië en de Orinoco in Venezuela verbindt.

Y-splitsingen

De Waver kent dus twee Y-splitsingen, in het noorden bij de Voetangel en in het zuiden bij Stokkelaarsbrug. Momenteel verbinden drie bruggen en een pontje de verschillende oevers. Per splitsing zijn er maar twee oeververbindingen nodig om alle oevers van drie rivieren
te bereiken. In Stokkelaarsbrug liggen er bruggen over de Winkel en over de Waver, bij de Voetangel ligt ook een brug over de Waver, en is er, op korte afstand, een met de hand te bedienen pontje voor fietsers en voetgangers over de Holendrecht. Wie vanaf de Voetangel met de auto naar de overkant van Bullewijk of Holendrecht wil, moet omrijden over Ouderkerk of Abcoude.

Waverbruggen op oude kaarten

Op de oudst bekende kaart van deze omgeving, uit 1555, staat maar één brug aangegeven over de Waver, halverwege het riviertje. In de 16e eeuw wordt het ‘Zand- en Jaagpad van Ouderkerk naar Breukelen’ aangelegd. In een brief uit 1657 wordt gesproken over tolheffing bij de Voetangel: over “thol van de Waverbrugge in’t Santpat van Ouderkerck voors. Tot Breuckelen”. Op een kaart uit 1636, getekend door Danckers, landmeeter der stadt Amsterdam, van een deel van het Zand- en Jaagpad staat de Voetangelbrug aangegeven als Waaverbrugh. De kaart reikt niet tot Stokkelaarsbrug dus is niet te zien of er daar ook een brug ligt. In 1641 zien we een brug bij de Voetangel en een brug dichtbij, maar niet in, “Stockelaerbrug”. Die laatste brug figureert op een kaart uit 1695, waarop geen brug bij de Voetangel te zien is, maar dus wel een ten N. van “Stoppelaarsbrug”. Pas in 1748 zien we een kaart waarop beide bruggen op de huidige plaats ingetekend staan.

Waverbrug niet over de Waver

De officiële naam op brug in de weg tussen de Ronde Hoeps Polder en Waverveen is ‘Waverbrug’. Deze brug ligt niet over de Waver, maar over de Oude Waver, wat dus niet hetzelfde is. De Oude Waver loopt van Stokkelaarsbrug tot de Amstel bij Nessersluis.

 

 
Share |
gearchiveerd onder: