Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

slider

Sections

Strandvlied

Prachtige oude hofstede uit 1763 met zomerhuis aan de Amstel. David Strantwijk herbouwde de hoeve na de brand in 1761. Hij zocht rust buiten de drukke, vieze stad. Bevat antieke elementen.

  • Prachtige oude hofstede uit 1763 met zomerhuis aan de Amstel. David Strantwijk herbouwde de hoeve na de brand in 1761. Hij zocht rust buiten de drukke, vieze stad. Bevat antieke elementen.
    52.3166296 4.9080156
    • Boerderij-1
    • Gemeentelijk monument

Klik hier voor meer foto's....

Binnenweg 18
1191 AA Ouderkerk aan de Amstel

Hofstede uit 1763

Boerderij met fraaie voorgevel door de grote woonramen en kleine kelderramen. Grote gebouwen erachter als werkruimten. Zomerhuis links van het hoofdgebouw. Bouwjaar ca. 1763 met latere reconstructies. Strandvliet is een van de oudst bekende boerderijen aan de Amstel tussen Amsterdam en Ouderkerk. Het is een hoeve van het langhuis-type, waarbij de stallen direct aansluiten achter het woonhuis.  Het winterhuis is breed, en heeft een sobere stoere uitstraling. De stal is riet gedekt met halfronde klassieke stalraampjes direct onder het dak. Het kleinere zomerhuis staat ernaast en heeft luiken naast de kozijnen, waardoor het wat ouder lijkt.
Gemeentelijk monument.

Strantwijk's vlucht

In 1682 kocht Gijsbert de David Strantwijk, regent van het Aalmoezeniershuis te Amsterdam, een hofstede aan de Amstel. De hofstede kreeg de naam Strandvlied.
Het woord 'vlied' betekent ook 'wijk', een plaats om toevlucht te zoeken. Hier waarschijnlijk bedoeld als wijkplaats uit de drukke stad. Gijsbert Strantwijk was getrouwd met Margaretha Hobbe; ze kregen vier kinderen. Twee van hen erfden de boerderij.

In 1750 bouwde hij aan het andere einde van zijn land, in Duivendrecht een tweede hoeve, ook “Strandvliet” geheten, maar nu met een “t”. Deze hoeve werd bestierd door pachters. Hij is afgebroken in 1972 om plaats te maken voor de metroaanleg.

Brand

De hofstede brandde in 1761 grotendeels af, maar werd onmiddellijk herbouwd. Daarna volgde een lange reeks van eigenaars uit de familie Strantwijk. Vanaf 1921 wonen er generaties Schoenmaker op Strandvlied. Van 1921- 2006 woonden hier verschillende generaties Schoenmaker. Nog steeds heeft de boerderij een agrarische functie. In het winterhuis is een bed and breakfast gevestigd.

Antieke tegels

In de hofstede zijn een paar antieke elementen bewaard gebleven o.a. de balken in het woonhuis (zomerhuis) en de bedstee in de opkamer van het winterhuis. Het waterfornuis in de bijkeuken van het zomerhuis was tot voor kort in gebruik. In het Historisch Museum Ouder-Amstel bevinden zich nog tegels die afkomstig zijn uit de eerste buitenplaats Strandvlied voor de brand in 1761. Ze lagen onder de vloer van de woonkamer in het zomerhuis.

 
Share |
gearchiveerd onder: ,